Kényeztetnek az öblítők – az eladótérben is

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 08. 29. 08:00

Színes, szagos – vagyis inkább illatos, sőt, aromaterápiás. Ez jellemző az öblítőpiac legtöbb szereplőjére. Ezen kívül nem járnak egyedül, ami a promóciózást illeti, de ez ebben az esetben nem baj. A trade marketing eszközök közé egyre jobban beépülnek olyan új elemek is, mint például az illatmarketing.Miután 2006-ban mindhárom vezető öblítőmárka meglépte az aromaterápiás innovációk bevezetését, idén áprilisban a Coccolino elsőként vezetett be két prémium kategóriába tartozó illatvariánst, a Sweet Almond és Jojoba kényeztető koncentrátumot – tájékoztat Balázs Péter, az Unilever Magyarország Kft. munkatársa, majd hozzáteszi: – Kiemelt bevezetéseink tv-, sajtó-, kültéri és online támogatást kapnak. A Coccolino márkánk esetében a kategóriában szokatlan módon rádiót is alkalmazunk.

Egymással ajánlják
Bizonyos öblítőmárkák tulajdonosai rendelkeznek mosópormárkákkal is, így alkalmazzák az „ajánlást” is, amivel az egyik márka iránt már kialakult fogyasztói attitűdöt szeretnék átvinni a másik márkára. Hogy ennek mekkora sikere van, az csak sejthető, de egyvalamit biztosan lát a kereskedelmi láncok szórólapjait tanulmányozó szakember: az öblítőkategória sűrűn akciózik.
– A promóciózás kiemelkedően növeli az öblítők forgalmát. A szórólapokban meghirdetett akciók általában másodkihelyezésekkel párosulnak a modern üzlettípusok eladótereiben. Ennek köszönhetően a hipermarketekben 16 százalékkal nőtt a forgalmuk értékben 2006. május–2007. április között, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva. Országosan viszont 9 százalék az emelkedés mértéke – tájékoztat Juhász Kinga, a Nielsen ügyfélszolgálati menedzsere.

Illatmarketingtől a lamáig
Az eladáshelyen az öblítők támogatásának számos lehetősége van. Miután a legfőbb termékelőny általában az öblítő illata, amely aromaterápiás hatással is bírhat, így az illatmarketing eszközeivel is élhetnek a gyártók. Fizikai megnyilvánulási formája lehet egy, a polcsínbe illesztett kis eszköz, amely egy gomb megnyomása után illatanyagot permetez a levegőbe.
A flakonok, viszonylag nagy méretüknél és súlyuknál fogva másodlagos kihelyezésben a szigeteken mutatnak a legjobban. A szigetszerű kihelyezés ezután számos egyéb eladáshelyi anyag használatát is lehetővé teszi, így különböző installációkét, nagyméretű figurákét.
A szigetnek vagy installációnak megfelelő dekorációs keretet adhat a lama displayekből összeállított építmény is. A lama display kartonból összehajtott, kétoldalú lap, amelyet belül – a két lap között – trükkösen alakított füleket és gumiszalagot feszítenek ki. Két „tartóoszlopon” felül egy hasonló áthidaló feltűnő keretet biztosíthat a raklapnak.
A raklaptakarók alkalmazása ma már szinte általánosnak mondható a nagy hipermarketekben, általában a lánc saját logójával. Ha lehetséges a kihelyezés, rendkívül dekoratív lehet a nagyméretű imázsfotóval digitálisan nyomott selyem, amely tartós, mosható, és jobban bírja a strapát, mint a papírból készült raklapszoknyák.
U. M.

Öblítők fogyasztói átlagára az utóbbi években. Forint/liter
Szegmens 2005. 2006. 2006. 2007. Növekedés
V.-VI. V.-VI. IX.-X. V.-VI. százalékban
2007 MJ/2006 MJ
Koncentrátum 415 384 386 400 +4
Nem hígítandó 108 92 106 112 +22
Forrás: Nielsen

Kapcsolódó cikkeink