Kenyérünnep a Sóstói Múzeumfaluban

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 15. 10:54

A csépléstől a magtisztításon, az őrlésen és a dagasztáson át a kemencében történő sütésig kísérhetik figyelemmel a kenyérkészítés hagyományos munkafolyamatait az érdeklődők augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfalu kenyérünnepén.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek: a délelőtt 10 órakor kezdődő egész napos program az idei új gabona cséplésével indul a szárazmalom mellett, majd szelelőrostán megtisztítják a magvakat, amelyek a lovakkal hajtott malom őrlőkövei közé kerülnek. Az így készült lisztből a múzeumfalu anarcsi portáján dagasztanak kenyértésztát, s az ottani kemencében sütik ropogósra a finom házikenyeret.

A látogatók – akik ezúttal térítésmentesen juthatnak be a múzeumfaluba – be is kapcsolódhatnak a kenyérkészítés munkafolyamataiba, szívesen fogadják segítségüket a cséplők, a magtisztítók, a molnárok és a kézzel dagasztó asszonyok.

A hagyományoknak megfelelően az új kenyeret Kósa László lelkész áldja meg református istentisztelet keretében, amelyet 14.15 órakor tartanak a skanzen temploma mögötti ligetes részen. A megáldott kenyeret a szertartás után a jelenlévők együtt fogyasztják el.

A kenyérünnepen nyitják meg a látogatók előtt a múzeumfalu tiszabecsi szatmári parasztházát, amelyet taposott szalmával fedtek újra, és annak portáját is átrendezték. Ugyancsak látogatható lesz a temetőcsősz háza, amelyben egykor a sírkertek őre lakott.

A régi időket visszaidézik a skanzen nemrég kialakított bemutató- és foglalkoztatótermeiben is, ahol ezúttal a paraszti nagymosás és a házi kenderfeldolgozás folyamatait kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. Bemutatkoznak a hajdani falusi mesterségek művelői, a kerékgyártó, a kovács, a kádár és a fazekas is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink