Kenyérdominancia
A Magyar Pékszövetség 2006-os adatai szerint az egy főre eső évi kenyérfogyasztás 80 kilogramm, a péksüteményekre további 14 kilogramm jut. Ez az arány már évtizedek óta nem változik jelentősebben. 1990-ben például a kenyérre 78, a péksüteményre 16,5 fő/kilogramm jutott.A kenyéren belül a fehér és félbarna jelenti körülbelül a fogyasztás kétharmadát. A házi jellegű kenyérre a Pékszövetség becslése szerint 18-25 százalék esik, a maradék részt teszik ki az egyéb kenyérfélék.
A péksütemények eladásainak csaknem a háromnegyedét jelenti a zsemle és a kifli. Az egyéb vizes, tejes és dúsított termékek 10-15, a finom pékáruk (ezekben a dúsítás foka meghaladja a 10 százalékot) további 13-15 százalékot tesznek ki a szövetség becslése szerint.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Bővülő élelmiszer-termelési kapacitás: mintegy 1,9 milliárd forintot fordít üzemei fejlesztésére 2025-ben a SPAR Magyarország
A gyártási kapacitását jelentős mértékben megnövelő berendezésekkel bővíti idén a…
Tovább olvasom >OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >