Kenyérdominancia
A Magyar Pékszövetség 2006-os adatai szerint az egy főre eső évi kenyérfogyasztás 80 kilogramm, a péksüteményekre további 14 kilogramm jut. Ez az arány már évtizedek óta nem változik jelentősebben. 1990-ben például a kenyérre 78, a péksüteményre 16,5 fő/kilogramm jutott.A kenyéren belül a fehér és félbarna jelenti körülbelül a fogyasztás kétharmadát. A házi jellegű kenyérre a Pékszövetség becslése szerint 18-25 százalék esik, a maradék részt teszik ki az egyéb kenyérfélék.
A péksütemények eladásainak csaknem a háromnegyedét jelenti a zsemle és a kifli. Az egyéb vizes, tejes és dúsított termékek 10-15, a finom pékáruk (ezekben a dúsítás foka meghaladja a 10 százalékot) további 13-15 százalékot tesznek ki a szövetség becslése szerint.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >AM: a térséget érintő válságok leküzdésében is óriási szerepe van a FAO-na
Nagy szerep hárul a nemzetközi szervezetekre az Európát és Közép-Ázsiát…
Tovább olvasom >A FAO európai és közép-ázsiai tagországainak informális konzultációja Magyarországon
Nagy szerep hárul a nemzetközi szervezetekre az Európát és Közép-Ázsiát…
Tovább olvasom >