Kelet-közép-európai TOP 500: előretörtek a magyar cégek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 08. 21:34

A válság lenyomata – így nevezi a Coface csoport a legfrissebb kelet-közép-európai Top 500 listáját, amely 13 ország cégeit árbevételük alapján immáron negyedik alkalommal állítja sorrendbe.

Az összeállítás tehát Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna legnagyobb cégeit rangsorolja. 2009 –ben átlagosan 17 %-kal csökkent a kelet-közép-európai 500 legnagyobb cég összesített árbevétele. A legkisebb visszaesést a szlovén, a legnagyobb visszaesést a szerb cégek produkálták..
A top 500 cég országok közti megoszlása jelentősen változott. A román, a szerb, a magyar és a bolgár cégek száma emelkedett, míg a lengyel, a cseh, az észt, a litván, a lett, a szlovák és az ukrán cégek száma csökkent. 2009-ben a top 500 vállalat 28 %-át Lengyelország adta, a második hazánk (17 %), harmadik Csehország (14 %), negyedik Románia (10 %).
A teljes árbevétel kb. 25 %-át olajipari és az energiaszolgáltatók termelik. 11 % termelő tevékenységet folytat, további 11 % kereskedelmi tevékenységet végez, 6-6 % a telekommunikációban, vegyi- és gyógyszeriparban tevékenykedik. Hazai viszonylatban az olajipari és az energiaszolgáltatók hasonló arányt képviselnek, ám nagyobb számban jelennek meg a kereskedők (14 %) és az elektronikai és vegyiparban tevékenykedők (9-10 %).
Az első tíz társaság között egy új cég jelent meg: a NOKIA Komárom Kft. (9.) A Nokiát mindig is hiányolták az elemzők, a cég adatai azonban eddig nem voltak nyilvánosak.
A két legnagyobb vállalat stabilan megőrizte pozícióját az olajszektorból kikerülő PKN Orlen 15 milliárd és a Mol 11 milliárd euró bevétellel azonban mindketten a 2008 eredményükhöz képest jelentős forgalomcsökkenést szenvedtek el.
A top 500-as lista 83 magyar cégéből 18 szerepel az első százban, 13 az első 50 között. A legnagyobb 10 vállalat közé három magyar cég került be, a Mol, a Nokia és az Audi.
Az első tíz magyar vállalat között szerepel olaj- és gázipari (E. ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt.), elektronikai (Samsung) és egy kereskedelmi cég is (Tesco Global Áruházak) – írja a Manager Magazin – Coface nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink