Kedvezően alakultak a szállodai mutatók
Az év első öt hónapjában a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6, a vendégéjszakák száma összességében 1%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.Egy kiadott szállodai szoba
bruttó átlagára (Gross ARR) 17 700 forint (71
euró) volt az időszak során. Ez a mutató a
budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (36
400 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken
működő négy- és ötcsillagos szállodák
átlagosan 13 300–17 500 forintos, az adatszolgáltató
háromcsillagos egységek 9100–10 900 forintos
szobaárat érvényesítettek. Az egy kiadható szállodai
szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR)
átlagosan napi bruttó 9400 forintot tett ki. A
legmagasabb összeget (22 900 forintot) a budapesti ötcsillagos
egységek érték el, a legalacsonyabbról a
Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos
egységek (4100 forint) számoltak be.
A bruttó szobaárbevétel
(Gross room revenue) folyó áron összességében
6%-kal nőtt. Ennél számottevően nagyobb emelkedést
a fővárosban és a Balaton partján működő
háromcsillagos szállodák regisztráltak.
2008. január–májusban a
megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák
száma 1%-kal emelkedett az előző év azonos
időszakában mérthez képest. A fővárosi
szállodákat a vendégéjszakák
számának növekedése jellemezte. A többi
szállodában (a Balaton melletti háromcsillagosok
kivételével) általában csökkent vagy
stagnált a vendégéjszakák száma.
Január és május
között a budapesti szállodákban minden
kategóriában 56% fölött volt a
szobakihasználtság, a vidéki hotelekben csak
41–52%-os kihasználtságot mértek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Viharos év a légi közlekedésben: fizetésképtelenséget jelentett légitársaságok világszerte
Az idei év nehézségei sok légitársaság számára jelentettek komoly kihívást.…
Tovább olvasom >A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >