Kedvező kilátásokkal indul a dinnyeszezon

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 14. 13:59

Kiváló minőségűnek ígérkezik az idei dinnyetermés a jó időjárásnak köszönhetően napokon belül megkezdődő dinnyeszezonban – közölte Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke.

Országosan több mint ötezer hektáron termesztenek dinnyét a gazdák, a várható termés ötven-hatvan százaléka Dél-Békésből fog kikerülni. Az idén édesebb és jobb minőségű termés várható, mint tavaly, köszönhetően a jó időjárásnak, a kiváló minőségű termőtalajnak és az alkalmazott korszerű technológiának – állította Simonka.

Becslése szerint ezért elképzelhető, hogy országosan ismét 150 ezer tonna dinnye terem, hasonlóan a 2009-es évhez, amikor még csaknem hétezer hektárról szedték le a dinnyét.


A termelők a dinnye nagyobb részét általában külföldön, elsősorban Németországban, Lengyelországban és Csehországban értékesítik. A hazai piacon pedig minden attól függ, hogyan viszonyulnak a magyar dinnyéhez a multinacionális áruházláncok – jegyezte meg. Az elnök egyelőre azt tapasztalja, hogy a külföldi nagykereskedők a felvásárlási ár leszorításában érdekeltek, valamint abban, hogy a Spanyolországból, illetve Görögországból származó terméssel törjék le a hazai árakat.

Simonka szerint viszont a magyar fogyasztó egyre tudatosabb, és remélhetően a megbízhatóan jó minőségű magyar dinnyét fogja választani. “Mindehhez azonban szükséges, hogy a magyar termelők és kereskedők is tartsák be a szakmai írott és íratlan szabályait” – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink