Kedvezményes adókulcsot nyerhet a hideg étkezési utalvány

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 18. 00:01

A kedvezményes, 25%-os adókulccsal rendelkező béren kívüli juttatások közé sorolná a hideg étkezési utalványt az a törvénymódosító javaslat, amit három szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata országgyűlési képviselő jegyez.

A törvénymódosítás a vidéki kis- és középvállalkozások és munkavállalóik érdekeit védi, mivel a korábban elfogadott szabályok hátrányosan érintik az olyan településen dolgozókat, ahol nem biztosított a vállalati és vállalaton kívüli melegkonyhás étkeztetés lehetősége sem – áll a törvénymódosítás indoklásában.
A javaslat szerint havi 6000 forint értékhatárig lehetne 25%-os adó megfizetése mellett az alkalmazottak részére hideg étkezési utalványt biztosítani. A képviselők állítása szerint a változtatás nem érintené hátrányosan a jövő évi költségvetést, mert az csak a meleg étkezési utalványok helyett lenne alkalmazható, és a lehetőség biztosítása pótlólagos adóbevételeket generálna.
A már elfogadott jogszabályok értelemében adómentes juttatásnak csupán az internetutalvány marad meg jövőre. A helyi utazási bérlet, a meleg étkezési utalvány (havi 18 000 forintig), az üdülési csekk, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztári hozzájárulás pedig külön-külön meghatározott mértékig 25% adóterhet visel. A hideg étkezési utalványt a mostani állapot szerint jövőre 97,89%-os adóteher sújtja, és ezzel az alacsonyabb jövedelemkategóriákban értelmét veszti az alkalmazása, mivel közel hasonló költséggel lehet 6000 forinttal emelni a munkabért is – közli a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink