Kávé helyett matcha? Egyre népszerűbb a zöld tea por az energialöketért
A reggeli kávé évtizedek óta a napindítás elengedhetetlen része sokak számára, azonban egyre többen választják helyette a matchát. Ez a finomra őrölt zöld tea por kiegyensúlyozottabb energialöketet ígér, ami nemcsak a koffein, hanem az L-theanin aminosav hatásának is köszönhető. A matcha kellemes alternatíva lehet azoknak, akik a kávé okozta hirtelen energiaszint-ingadozások helyett hosszabb távú, nyugodtabb hatást keresnek – írja a Pénzcentrum.
Mi is az a matcha?

Sokan fokozatosan térnek át a matchár
A matcha a Camellia sinensis növény leveleiből készült finom por, amely a japán teázási kultúra szerves része. Élénkzöld színével és enyhén édes, földes ízével eltér a kávé karakteres, pörkölt aromájától. Bár koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé – egy csésze matcha 38-89 mg koffeint tartalmaz, szemben a kávé 100-120 mg-jával –, hatása hosszabban és kiegyensúlyozottabban érezhető.
A nyugodt éberség titka
A matcha egyik különlegessége az L-theanin jelenléte, amely segít a koffein lassabb felszívódásában. Ez a kombináció olyan energialöketet eredményez, amely nem jár együtt a kávéra jellemző hirtelen energiahullámzással vagy idegességgel. „A matcha gyengéden felpörget, ugyanakkor nyugalmat is ad” – mondta Mina Grace Ward, aki egészségügyi okokból váltott erre az italra. Joshua Sprung klinikai szociális munkás szintén kiemelte, hogy a matcha nyújtotta energia hosszabb ideig tart, és kiegyensúlyozott koncentrációt biztosít.
Átállás a matchára
Sokan fokozatosan térnek át a matchára, és eleinte mindkét italt fogyasztják. Heather Perry, egy kávézólánc vezérigazgatója például a délutáni órákban választja a matchát, amikor csak egy kisebb adag koffeinre van szüksége. Az elkészítési folyamat is különleges élményt nyújthat: a por feloldása, majd forró vízzel vagy tejjel való összekeverése megnyugtató rituálévá válhat.
Érdemes kipróbálni?
Bár a matcha nem mindenki számára válik be, sokan dicsérik kiegyensúlyozott energialökete, jobb koncentrációja és a mellékhatások csökkenése miatt. Ha valaki alternatívát keres a kávé helyett, a matcha próbája megérhet egy csészével.
Kapcsolódó cikkeink
A japán % Arabica prémium kávézólánc első magyar egysége megnyitott Budapesten
Megnyílt a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező, % Arabica prémium kávézólánc…
Tovább olvasom >A Starbucks újra személyes üzeneteket tesz a kávéspoharakra
A Starbucks új vezérigazgatója, Brian Niccol irányításával visszatér ahhoz a…
Tovább olvasom >Rekordárakat dönt az arabica kávé
Az arabica kávé ára idén már 15 százalékkal emelkedett, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >