Kávé az árnyékból
Egyre nagyobb fogyasztói érdeklődés kíséri az USA-ban az úgynevezett árnyékban termett kávét. Ez a kávébab olyan cserjéken terem, amelyeket nem hatalmas ültetvényeken, hanem az esőerdők magas fái alatt ültettek el. Az árnyékban érett termés hamarosan Európa boltjaiban is elérhető lesz.
Népszerűségét csak fokozza, hogy termesztése egyúttal az esőerdők védelmezésével, énekes madarak és állatok életterének megőrzésével jár. Ennél is fontosabb persze, hogy az árnyékban termett kávébab íze finomabb, mert lassabban érik meg, több cukrot képes magába raktározni a szüret előtt, és sokkal összetettebb ízvilágot hordoz magában, mint a hagyományos fajta. Az esőerdők fáinak árnyékéban történő termesztés egyben visszatérés a hagyományok felé: a kezdeti időszakban nem önálló ültetvényeken, hanem az őserdők mélyén szüretelték a termést. E kávé gyakorlatilag biotermékként is forgalmazható, hiszen az esőerdőkben nem használnak vegyszereket a termelők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >