Kávé az árnyékból
Egyre nagyobb fogyasztói érdeklődés kíséri az USA-ban az úgynevezett árnyékban termett kávét. Ez a kávébab olyan cserjéken terem, amelyeket nem hatalmas ültetvényeken, hanem az esőerdők magas fái alatt ültettek el. Az árnyékban érett termés hamarosan Európa boltjaiban is elérhető lesz.
Népszerűségét csak fokozza, hogy termesztése egyúttal az esőerdők védelmezésével, énekes madarak és állatok életterének megőrzésével jár. Ennél is fontosabb persze, hogy az árnyékban termett kávébab íze finomabb, mert lassabban érik meg, több cukrot képes magába raktározni a szüret előtt, és sokkal összetettebb ízvilágot hordoz magában, mint a hagyományos fajta. Az esőerdők fáinak árnyékéban történő termesztés egyben visszatérés a hagyományok felé: a kezdeti időszakban nem önálló ültetvényeken, hanem az őserdők mélyén szüretelték a termést. E kávé gyakorlatilag biotermékként is forgalmazható, hiszen az esőerdőkben nem használnak vegyszereket a termelők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
6-os pakk, 2024 – A nap képe
A kanadai sziklagleccserből származó Rök víz arculatához a fenntarthatóság gondolat…
Tovább olvasom >A legjobb sriracha – A nap videója
Innen, a magyar polcok mellől nézve a világ legnépszerűbb chiliszósza…
Tovább olvasom >Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >