Kaukázusi kefireket ellenőrzött a Nébih
Kaukázusi kefireket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vizsgálatok során komolyabb problémát nem találtak – közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
A Nébih közleménye szerint az ellenőrzött 18 különböző márkanevű termékből 17-et magyar üzemekben 8 előállító gyártott, egyet pedig más uniós tagállamban készítettek.
A hivatal szakemberei ellenőrizték a termékek fehérje- és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő károsanyag-kioldódást is. E szempontok alapján nem voltak gondok a vizsgált kaukázusi kefirekkel a közlemény szerint.
Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért. A közleményben kiemelik, hogy a kefir semmiképp nem sorolható ettől az „alkoholos italok” közé, de „nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni”.
A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi az élő tejsavbaktériumok minimális száma. Ennek az előírásnak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg, a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél – közölték.
A vizsgálatok folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmezteti – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A legolcsóbb élelmiszereket vizsgálták a Nébih szakemberei
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az…
Tovább olvasom >Nébih: súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nébih egy fővárosi vendéglátóhelyen
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >További cikkeink
OECD: Az élelmiszerár-infláció meredeken csökkent a legtöbb országban
Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a…
Tovább olvasom >MBH Bank: Az év második felében pöröghet fel a növekedés, jövőre már 3,7 százalékkal bővülhet a GDP
A magyar gazdaság kilátásai stabilak, így a fogyasztás, az ipari…
Tovább olvasom >Törlők viadala
A háztartási papírtörlők mindennapi életünk elengedhetetlen kellékei, amelyek kényelmet és…
Tovább olvasom >