Katalógus mutatja be a csabai kolbászt
Az országban elsőként katalógus készült az egy hete hungarikummá nyilvánított csabai kolbászról, a kiadványt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatta be sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.
A csabai kézműves kolbász egyediségét, tradícióit, készítését, továbbá a termelőket bemutató katalógus kapcsán Fazekas Sándor elmondta: a csabai kolbász egyedi ízvilágú, kiváló népi eredetű élelmiszer, amely világszerte ismert. Ez a hungarikum jól kifejezi a magyarságra jellemző alkotóerőt – hangoztatta a miniszter.
Kijelentette: van létjogosultsága a kézműves magyar élelmiszereknek, a csabai kolbászt 180 termelő készíti Békéscsabán.
A miniszter közlése szerint a hungarikumok népszerűsítésére hamarosan marketingkampány indul, illetve az értékmentő tevékenységet folytató egyesületek számára több mint 150 millió forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre a védett termékek népszerűsítésére.
A kolbász sokkal több, mint termék vagy ételrecept, megtestesíti azt a kultúrát és világfelfogást, amely szerint „saját termékeinket megbecsüljük, ismertté tesszük” – mondta Fazekas Sándor.
Vantara Gyula (Fidesz-KDNP), Békéscsaba polgármestere elmondta: a kolbászkészítés élő néphagyomány a városban, az ösztönző jogi környezetnek köszönhetően az elmúlt másfél évben újjáéledt a kistermelés.
Ismertetése szerint a csabai kolbász különlegességét gazdag paprikázása és borsmentessége adja.
A színes, 44 oldalas katalógus a kolbászkészítés tradíciója mellett 14 kézműves kolbászkészítőt, azaz a termelőt is bemutatja – közölte a polgármester. Terveik szerint évente újabb termelőkkel bővítik a kört, a katalógust minden évben kiadják majd.
A kolbászkatalógusba azok a regisztrált kistermelők kerülhettek bele, akik megfeleltek az egyszerűsített állategészségügyi vizsgálaton, illetve folyamatosan megfelelő mennyiséget tudnak szállítani a csabai kolbászból – mondta Vantara Gyula. Közlése szerint a kolbász kultúráját bemutató kolbászfalu jövő nyárra készül el a Békés megyei városban.
A 8 ezer példányban megjelent kolbászkatalógust békéscsabai és gyulai szálláshelyeken, Budapesten, valamint a csabai kolbászfesztiválon terjesztik, a város az elkészítéséhez az Agrármarketing Centrum pályázatán nyert 4,5 millió forintos támogatást.
A katalógus szerint a kézműves csabai kolbász védjegyoltalom alá helyezése folyamatban van. Békéscsabán egyaránt készül vékony- és vastagkolbász, a csabai kolbász alatt ez utóbbit, azaz a vastagkolbászt kell érteni, amit máshol szaláminak hívnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gulyás Gergely: komplex akciótervvel készül a kormány az élelmiszerárak túlzott emelésének letörésére
Első lépésként komplex akciótervvel készül a kormány az infláció és…
Tovább olvasom >Meghittség, mosoly, marketing – 2024 legszebb karácsonyi reklámjai
A Trade magazin 2024-ben második alkalommal hirdette meg a Karácsonyi…
Tovább olvasom >Bírságot vetnének ki a sikertelen csomagkézbesítésekre
A Manhattan Associates vezetője, Pieter Van den Broecke azt javasolja,…
Tovább olvasom >