Kata-módosítás: Elindult a budapesti kamara online konzultációja

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 06. 10:08

Elstartolt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kata módosítását érintő online konzultációja, melyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók.

kép: pixabay

Az előzetes ígéreteknek megfelelően már kitölthető a BKIK online vállalkozói konzultációja a kata módosításával kapcsolatban. A vállalkozók ezúttal a budapesti kamara szakértői egyeztetései során kialakított koncepciójával és az abban felvázolt megoldási irányokkal kapcsolatban jelezhetik észrevételeiket annak érdekében, hogy a BKIK még szélesebb körű véleménynyilvánítás alapján kialakított koncepciót javasolhasson a jogalkotóknak.

A BKIK átfogó szakmai javaslatának célja, hogy a kata legfontosabb és bizonyítottan működő, a versenyképességet javító előnyei megmaradhassanak úgy, hogy a foglalkoztatási formához kapcsolódó jogok és fizetendő kötelezettségek jobban közelítsenek a munkaviszonyban állók jogosultságaihoz és az utánuk fizetett terhekhez, ugyanakkor a kedvezményes adónem nyújtotta visszaélések a legnagyobb mértékben kiszoruljanak.

A véleményezhető javaslat főbb elemei a következők:

  • A katát használó vállalkozói csoportok differenciálása (pl. lakossági és szórt vállalati ügyfelű, koncentrált ügyfelű vagy keresetkiegészítésű célú katások, stb.),
  • A katás vállalkozók további profilozása a „kata jogosultság” megerősítésére (pl. hány megbízónak állít ki számlát, lakosságnak, vagy céges megbízóknak számláz-e),
  • Egyetlen vagy sávos adómérték kialakítása jövedelmi szintenként,
  • A kata aktualizálása az adózási és tb-környezet jelenlegi szintjeihez – a minimálbér változásaihoz igazítás: magasabb teherviselés magasabb várható nyugdíjjal,
  • Mekkora többlet adó-, illetve adminisztrációs terhet hajlandók vállalni a kedvezményes adózási forma megtartása érdekében.

A BKIK több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti témákon túl egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit, ahogyan jelenleg a kata ügyében.

A BKIK online konzultációját itt lehet kitölteni.

 

Kapcsolódó cikkeink