Kastélyosdombó lett a magyar komló fővárosa

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 11. 10:42

A „magyar komló fővárosává” vált egy Somogy megyei pár száz lelkes falu az utóbbi években. A település komlóültetvénye az egyik vezető magyarországi sörgyárat látja el friss komlóval. A napokban kezdődik a szüret –  írja a Kapos.hu.

Somogyban született újjá a magyar komlótermesztés

Kezdetben egy hektáron indult a komlótermelés a kis Somogy megyei településen, Kastélyosdombón, mára azonban 14 hektáron gazdálkodnak a növénnyel. Nagyjából 30 ember számra ad rendszeresen munkát az ültetvény, melyhez szárító berendezések és palettáló üzem is tartozik. Manapság ezért is emlegetik úgy a falut, mint a „magyar komló fővárosát” .

Az előző hétvégén tartották az idei szüret hivatalos megnyitóját az Erdődy-kastélyparkban, ahol Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a pályája kezdetén csupán hét, aztán csak öt hektáron termeltek komlót Magyarországon, a szám később pedig tovább csökkent. Ezért is kiemelkedő, hogy Kastélyosdombón ismét gyökeret vert az utóbbi években a komlótermesztés.

„Söreinkkel a valódi összetartozás örömét teremtjük meg együtt egy jobb világért. A gyümölcsöző együttműködés eredménye immár egy magyar árpából, magyar komlóból, magyar sörfőzők kiemelkedő tudásával főzött prémium világos sör.”

– mondta el Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója.

Délután 3 órakor ünnepélyesen is elstartolt az idei szüret, ahol a résztvevők különleges élményként kísérhették végig a komló útját az ültetvénytől a sörös korsóig. Elindították a szüretelő eszközöket és bemutatták többek között a szárító berendezést és a pelletáló üzemet is.  Sőt, a résztvevők idén először már meg is kóstolhatták.

A teljes cikk a Kapos.hu oldalán olvasható.

 

Kapcsolódó cikkeink