Kastélyosdombó lett a magyar komló fővárosa
A „magyar komló fővárosává” vált egy Somogy megyei pár száz lelkes falu az utóbbi években. A település komlóültetvénye az egyik vezető magyarországi sörgyárat látja el friss komlóval. A napokban kezdődik a szüret – írja a Kapos.hu.
Kezdetben egy hektáron indult a komlótermelés a kis Somogy megyei településen, Kastélyosdombón, mára azonban 14 hektáron gazdálkodnak a növénnyel. Nagyjából 30 ember számra ad rendszeresen munkát az ültetvény, melyhez szárító berendezések és palettáló üzem is tartozik. Manapság ezért is emlegetik úgy a falut, mint a „magyar komló fővárosát” .
Az előző hétvégén tartották az idei szüret hivatalos megnyitóját az Erdődy-kastélyparkban, ahol Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a pályája kezdetén csupán hét, aztán csak öt hektáron termeltek komlót Magyarországon, a szám később pedig tovább csökkent. Ezért is kiemelkedő, hogy Kastélyosdombón ismét gyökeret vert az utóbbi években a komlótermesztés.
„Söreinkkel a valódi összetartozás örömét teremtjük meg együtt egy jobb világért. A gyümölcsöző együttműködés eredménye immár egy magyar árpából, magyar komlóból, magyar sörfőzők kiemelkedő tudásával főzött prémium világos sör.”
– mondta el Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója.
Délután 3 órakor ünnepélyesen is elstartolt az idei szüret, ahol a résztvevők különleges élményként kísérhették végig a komló útját az ültetvénytől a sörös korsóig. Elindították a szüretelő eszközöket és bemutatták többek között a szárító berendezést és a pelletáló üzemet is. Sőt, a résztvevők idén először már meg is kóstolhatták.
A teljes cikk a Kapos.hu oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >30 millió eurót költ a Diageo a Guinness 0.0 gyártására
A Diageo 30 millió eurós beruházással növeli a Guinness alkoholmentes…
Tovább olvasom >Száz százalék Guinness, nulla százalék alkohol
Újra meglepetéssel indul a száraz november, hiszen novembertől a Borsodi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >