Kartellek a GVH látóterében

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 06. 10:00

A Gazdasági Versenyhivatal sajtótájékoztatón mutatta be új fejlesztésű online anonim kapcsolatfelvételi rendszerét, a Kartell Chatet, mely lehetővé teszi, hogy a GVH illetékeseivel bárki biztonságosan felvehesse a kapcsolatot kartell témában.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megrendelésére készített kutatásból kiderül, hogy a vállalkozások – különösen a kkv-k – nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és annak következményeivel, sem azzal, hogy lehetőségük van abból kilépni a következmények jelentős mérséklése mellett.

Juhász Miklós, a GVH elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, hiszen a kartellek rendkívül káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkenést okozva:

– A kartellek feltárásánál a sikeres fellépés kulcsa gyakran a „hallgatás megtörése”, és így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése. Információhoz a versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak, ennek egyik eszköze az engedékenységi politika. Ezért a GVH vezetése úgy döntött, hogy erőteljesebb, célzottabb kommunikációval, valamint egy újabb együttműködési eszközzel, a Kartell Chattel támogatja a vállalkozások ismereteinek bővítését, és segíti a versenyjognak megfelelő üzleti magatartásuk kialakítását. A Kartell Chat zárt, védett rendszere egy egyszerű, anonim regisztrációval biztosítja a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy speciális tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett – negatív következményektől vagy megtorlástól való aggodalmaik eloszlatásával – oszthassák meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival.

Az általános versenyjogi megfelelést ösztönző tavalyi kampány folytatásaként a versenyhatóság kommunikációs kampányt indít az engedékenységi politika népszerűsítésére 2015. december 1-jén indított „Nem marad köztetek” szlogennel.

Kapcsolódó cikkeink