Kárpótlást sürget a MOSZ az uborkatermelők részére

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 03. 12:40

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a németországi hasmenésjárvány következtében az uborkakereskedelemben kialakult helyzet nyomán kezdeményezi, hogy a termelőkön kívül álló okok miatt felhalmozott – jelen körülmények között eladhatatlan – zöldségkészletekre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nyújtson kivonási támogatást, valamint kezdeményezze az Európai Uniónál az érintett termelők kártalanítását. Erről a MOSZ pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az érdekképviselet a fogyasztói bizalom erősítése érdekében ismételten javasolja az “eredeti magyar élelmiszer” megnevezés bevezetését, ami egyértelmű garanciát jelentene a termék hazai eredetére. A MOSZ álláspontja szerint a származási hely feltüntetése önmagában nem elégséges, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében azt is jelezni kell a terméken, hogy hol termesztették.

A MOSZ emlékeztet arra, hogy a magyar élelmiszerbiztonsági előírások rendkívül szigorúak, és minden eddigi vizsgálat azt bizonyítja, hogy a hazai előállítású zöldségek biztonságosak, fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár. Ezt az is garantálja, hogy Magyarországon a társas vállalkozásoknál előállított zöldségek termesztését magas szinten képzett, erre szakosodott szakemberek felügyelik – teszik hozzá.


A MOSZ közleményében kitér arra, hogy még mindig nem tudni, hogy mi okozza a Németországból kiinduló, mára már több országban halálos áldozatokat is követelő hasmenésjárványt.

A megalapozatlan vádak – a német hatóságok egyértelművé tették, hogy nem a spanyol uborka terjeszti a fertőzést – viszont tetemes károkat okoznak a zöldségtermesztésből élő magyar gazdálkodóknak is.

A MOSZ hangsúlyozza: a friss zöldségek csak korlátozott ideig tárolhatóak, így a fogyasztói bizalom ideiglenes megingása, az exportlehetőségek korlátozása a garantáltan egészséges zöldséget előállító hazai termelők százait hozza rendkívül nehéz helyzetbe, veszélyeztetve megélhetésüket és az általuk foglalkoztatottak munkahelyeit is – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink