Kárpát-medencei mézfesztivál Zalaegerszegen

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 25. 12:15

Hazai és határon túli méhészek és mézlovagrendek részvételével háromnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik december másodikán Zalaegerszegen a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központban.

Idén kevés volt a méztermés, viszont a mézek minősége kiváló – közölte Németh Zsolt, a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend nagymestere a rendezvénnyel kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint hozzáfűzte, annak ellenére, hogy nem volt túl jó évük a méhészeknek, szinte minden fajtából tudtak gyűjteni, így várhatóan 10-20 fajta méz lesz a palettán.

Az akác viszont idén többet “produkált”, mint az elmúlt két évben, és a minősége is kiemelkedő lett. Tavaly éppen a kevés akácméz miatt volt magas a méz ára, idén valószínűleg csökken majd, de a magas termelői költségek miatt így sem lesz olcsó – magyarázta a nagymester.

Elmondta azt is, hogy Székelyföldön és a Felvidéken szép lett a fenyőméz, a méhészek ezzel a különlegességgel érkeznek, sőt a termelők nagy része mézbort is hoz magával, bár “elméletileg ezt nem lehetne méhésznek készítenie”.

Kondor Anita, a művelődési központ igazgatója elmondta, hogy a fesztivál első napján szakmai programokat tartanak, szombaton és vasárnap pedig kulturális programokkal, gasztronómiai élményekkel várják a családokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink