Kárpát EXPOrt: gazdaságfejlesztés határok nélkül

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 22. 11:14

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával immáron harmadik alkalommal szervezi meg a Kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági rendezvényét, a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást, vagyis a Kárpát EXPOrt-ot. A Millenáris Parkban megvalósuló hiánypótló szakmai esemény keretében mintegy 300 hazai és határon túli vállalkozás mutatkozik be.

A korábbi évek sikereire és a résztvevők pozitív visszajelzéseire való tekintettel a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával 2019. október 21-22. között ismételten megszervezi a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást, vagyis a Kárpát EXPOrt-ot.
A Kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági és üzleti rendezvényeként számon tartott esemény keretében mintegy 300 magyarországi és határon túli vállalkozás mutatja be termék- és szolgáltatási portfólióját a meghívott regionális és nemzetközi disztribútorok, nagykereskedők, viszonteladók előtt.
A megközelítőleg 2000 látogatónak és résztvevőknek lehetőségük nyílik továbbá állami és szakmai szervezetekkel, illetve a regionális gazdasági élet meghatározó szereplőivel történő közvetlen kapcsolatfelvételre, konkrét üzleti tárgyalások lefolytatására.
Az esemény dedikált célja ugyanis, hogy minél több üzleti kapcsolat szülessen, körvonalazódjanak a közös üzleti és pályázati lehetőségek, valamint megsokszorozódjanak a határokon átívelő konkrét ügyletek számai, így erősítve tovább Magyarország és a közép-európai régió országai közti gazdasági együttműködéseket.
A rendezvényt – a szervező Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében – Magyar Levente Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes nyitja meg, mindamellett, hogy szakmai előadás tart – bemutatva a Magyar Kormány stratégiai törekvéseit – Dr. Nagy István agrárminiszter, A magyar agrárium és élelmiszeripar exportlehetőségei a környező országokban címen, valamint Dr. Palkovics László, Magyar Multi Program – Az exportképes kkv-k nemzetközi piacra lépésének címen. Mindez kiválóan mutatja az esemény jelentőségét, valamint a Magyar Kormány a kárpát-medencei magyar kkv szektor fejlesztését célzó törekvések melletti elkötelezettségét.
A résztvevők ezen túlmenően szakmai kerekasztal-beszélgetések keretében naprakész információkhoz juthatnak többek között a Magyar Kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programok eddigi eredményeiről és aktualitásairól, az elérhető pályázati és beruházási lehetőségekről, valamint a régióban tevékenykedő állami és szakmai szervezetek szolgáltatási portfóliójáról.
Az idei esemény tematikájának egyik fontos pillére a távolabbi piacokra történő konkrét exportlehetőségek bemutatása, a regionális magyar árualap harmadik országokban való pozícionálása. Ennek jegyében bemutatkozik a két nap során a CED 22 közép-európai regionális képviselete mellett a HEPA japán, kínai, orosz, illetve török relációs partnerirodája is.
A Kárpát EXPOrt kísérőrendezvényeként, a hatékony külpiacra lépési stratégiák és megfelelő piacismeretek átadása céljából a HEPA Exportakadémiát szervez, amelyen releváns exporttapasztalattal rendelkező magyar vállalkozók ismertetik az Exportakadémia szakembereivel közösen a sikeres külpiacra lépéshez szükséges alapvető szakmai ismereteket, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat.
Az esemény gazdasági fókusza mellett az idei évben hangsúlyt fektet a Kárpát-medence magyar kulturális örökségére is, e célkitűzéshez igazodva bemutatásra kerül a Takarékbank Zrt. támogatásával elkészített, gróf Széchenyi Zsigmond tudományos expedícióit bemutató Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm. A vetítésen részt vesz Hertelendy Margit, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye is.

Kapcsolódó cikkeink