Károsak lehetnek a papírból készült szívószálak
A betiltott műanyag szívószálak helyett ma már az éttermekben papír szívószálakat kínálnak. Ezek azonban szintén károsak lehetnek a környezetre és az egészségre – figyelmeztet egy kutatócsoport a „Food Additives & Contaminants: Part A” című folyóiratban.
Sok állítólagosan környezetbarát, papírból vagy bambuszból készült szívószál tartalmaz hosszú élettartamú és potenciálisan mérgező vegyi anyagokat, úgynevezett PFAS-okat. A műanyag szívószálak árusítása 2021. július 3-tól tilos az EU-ban. A Thimo Groffen, az Antwerpeni Egyetem munkatársa vezette kutatócsoport 39 Belgiumban kapható márka alatt forgalmazott szívószálakat vizsgált. A vizsgált 20 papír szívószálból 18-ban mutattak ki PFAS-okat. A tudósok öt bambusz szívószálból négyben, négy műanyag szívószálból háromban, sőt öt üvegből készült szívószálból kettőben is kimutattak ilyen anyagokat különböző mennyiségben. Egyedül a rozsdamentes acél szívószálakban nem találtak PFAS-t. A PFAS-okat – per- és polifluor alkil-vegyületeket – többek között a papírból készült szívószálak átázástól való védelmére használják.
– A növényi alapanyagokból, például papírból és bambuszból készült szívószálakat gyakran fenntarthatóbbnak és környezetbarátabbnak hirdetik, mint a műanyagból készülteket – mondta Thimo Groffen. – A PFAS szívószálakban való jelenléte miatt azonban ez nem feltétlenül igaz.
Az eldobható műanyag poharakat helyettesítő papírpoharakat a Göteborgi Egyetem kutatócsoportja vizsgálta. Mivel a papír nem zsír- és vízálló, ezért felületi bevonatot kell kapnia, ha élelmiszer-csomagolóanyagként kerül alkalmazásra.
Az Environmental Pollution című folyóiratban bemutatott tanulmányban Bethanie Carney Almroth csapata olyan vízbe és üledékbe helyezett szúnyoglárvákat, amelyekbe egytől négy hétig polipropilénből vagy polisztirolból, illetve polilaktidból és papírból készült poharak és pohártető-darabok kerültek.
– Minden pohár negatív hatással volt a szúnyoglárvák növekedésére – a mondta Carney Almroth.
Kapcsolódó cikkeink
Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >Meghökkentő párosítás: a kereskedelem és a fenntarthatóság kéz a kézben is járhat
Ha a termelők és a helyi közösségek érdekeit is figyelembe…
Tovább olvasom >Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >