Karácsonyra hangolva: szaloncukrok a Szupermenta rendhagyó tesztjén
A 10. születésnapját ünneplő Szupermenta szezonális terméktesztjének főszereplői a kókuszos szaloncukrok voltak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 19 termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el. A szaloncukrok jól szerepeltek a teszten: a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek megfeleltek. A kókuszos édességek rangsora ezúttal egy rendhagyó, kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött jubileumi rendezvényen dőlt el.
A Szupermenta gyorstesztjében összesen 19 kókuszos szaloncukor szerepelt, melyek közül 15 cukorral, 4 pedig édesítőszerrel készült. A dobozos és zacskós kiszerelésűek mellett lédig szaloncukrok vizsgálatára is sor került. Fajtájukat tekintve 15 mártott és 4 töltött szaloncukor vett részt a tesztben. A termékek – megnevezésük alapján – különböző bevonattal rendelkeztek: hatnál tejcsokoládé, kilencnél étcsokoládé, négynél pedig kakaós (ét)bevonómassza takarta a kókuszos tölteléket.
A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként ellenőrizték többek között a termékek cukor-, édesítőszer-, valamint transzzsír- és allergéntartalmát, továbbá a szemszám és a bevonatarány vizsgálatát is elvégezték. Hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzés ezúttal nem történt, de a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a szakemberek minden eredményt rendben találtak.A Szupermenta tesztprogram idén novemberben ünnepelte 10. születésnapját. A szaloncukrok kedveltségi vizsgálatán ezúttal nem csak a termékek vakkóstolására került sor: a programot és az egy évtized alatt elért eredményeket dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár mutatta be, valamint a résztvevők megismerhették az évfordulóra összeállított jubileumi kiadványt is.
A rendhagyó eseményt Ünnepi tradíció szakmai szemmel: szaloncukor az asztalon címmel kerekasztal-beszélgetés is színesítette, ahol Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, valamint Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója osztotta meg gondolatait a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb édességéről. A beszélgetésből kiderült többek között, hogy milyen szaloncukrokkal találkozhatunk a cukrászdákban, emellett szó esett a jó csomagolásról, annak fontosságáról, valamint a szaloncukrok szabályozásáról is. Az esemény a kókuszos szaloncukrok kedveltségi vizsgálatának eredményhirdetésével zárult. A szakértő és laikus kóstolók pontozása alapján kialakult rangsorban a dobogó legfelső fokát a Spar Kókuszos szaloncukor, étcsokoládéval 22% mártott, lédig érdemelte ki, a második helyezést a Favorina Kókuszos szaloncukor tejcsokoládéba mártva, 350 g érte el, a harmadik helyen pedig a Lissé Szaloncukor kókuszos tejcsokoládéval mártott, 300 g végzett.
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.
Kapcsolódó cikkeink
Megszűntek a kiskérődzők pestise miatt felállított körzetek
Január 31. óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem állapított…
Tovább olvasom >Nagy István: teljes erővel zajlik a védekezés Győr-Moson-Sopron vármegyében a ragadós száj- és körömfájás betegség ellen
Teljes erővel zajlik a védekezés Győr-Moson-Sopron vármegyében a ragadós száj-…
Tovább olvasom >A baromfifélék összeírását rendelte el a kormányhivatal Csongrád-Csanád vármegyében
A teljes Csongrád-Csanád vármegyei baromfiállomány összeírását rendelte el a kormányhivatal,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >