Karácsonykor meghúzzuk a borosüveget

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 16. 00:01

A szokásos mennyiség ötödével többet isznak a magyarok karácsonykor. Az ünnepek előtt fellendül a magyar bor- és pezsgőpiac, ilyenkor 20 százalékkal több bort adnak el a boltok, mint egy átlagos hónapban.

Ugyanakkor a pezsgőkészlet több mint felét is decemberben adják el. A válság miatt inkább otthon iszunk, idén a vendéglátóegységekben 20 százalékkal kevesebb bort ittak meg a magyarok, mint tavaly ilyenkor – nyilatkozta Varga Bálint, az évi tízmillió palack bort és pezsgőt forgalmazó Varga Pincészet vezetője.
Varga szerint nemcsak a magyaroknál figyelhető meg ez a tendencia, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal adatai szerint is átrendeződni látszik a globális borpiac. A világon 71 olyan országot tartanak nyilván, amelyekben foglalkoznak bortermeléssel, ezek közül csak 26 országban folyik számottevő bortermelés.
Ezekben az országokban összesen 260-280 millió hl bort termeltek idén.  Ennek 55 százalékát Európában fogyasztjuk el. A legtöbb bort a franciák (kb. 54 liter), és az olaszok (kb. 49 liter) isszák évente.  E két ország a világ borfogyasztásának negyedét teszi ki.  A világon az egy személyre eső elfogyasztott bor mennyisége 3,6-3,4 liter – írja a Privatbankar.hu.
Kapcsolódó cikkeink