Karácsonyi jótanácsok az NFH-tól

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 25. 00:05

A karácsonyi vásárlások előtt tervezzük meg előre, hogy mit, hol és mennyiért vásárolunk – hívta fel a figyelmet az NFH (Nemzeti Fogyasztásvédelmi Hatóság) sajtótájékoztatója.

Valószínűleg idén is az elektromos termékekkel lesz a legtöbb gond a karácsony előtti vásárlási rohamban, elsősorban a karácsonyfaégőkkel és a távirányítós autókkal érdemes vigyázni. A hatóság idén is kiemelten vizsgálja majd a karácsonyfaégők biztonságát, már most megkezdték az ellenőrzéseket.
A fentiek mellett idén a textiltermékekre is kiterjesztették a fokozott ellenőrzést, mert sok esetben például nem megfelelően tüntetik fel a ruhák összetételét. Emellett a gyermekruhák esetében érdemes figyelni az olyan díszítésekre, melyek könnyen leválhatnak.
A karácsony előtti vásárlási szezonban az NFH a csokoládékat is vizsgálja,  így például, hogy az étcsokoládé tartalmaz-e elegendő kakaót vagy a termékek zsírtartalma megfelelő-e.
Az NFH főigazgatója a sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy a vásárlóknak minden esetben érdemes nyugtát, illetve blokkot kérni, mert csak akkor tudják érvényesíteni jogaikat. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy a blokkon szereplő ár megegyezik-e az üzletben a polcon feltüntetett árral.
A karácsonyi vásárlások esetében gyakran előfordul, hogy olyan terméket veszünk ajándékba, ami már megvan az illetőnek. Ilyen esetekben még a sértetlen terméket sem köteles visszacserélni a kereskedő, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján a legtöbben felajánlják ezt a lehetőséget. Érdemes már a vásárláskor tájékozódni az üzletben, hogy ilyen esetben visszacserélhető-e az ajándék.
Az NFH által készített fogyasztói tesztekből kiderült, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, a garancia az akciós termékekre is érvényes-e. A törvény szerint az akcióban szereplő termékekre is szavatosságot, jótállást kell vállalni a cégeknek – írja az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink