Kapósak a közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlanok

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 14. 11:50

A közép- és kelet-európai régió kereskedelmi ingatlanpiacára (Oroszország nélkül) 2015-ben rekordmennyiségű, 9,6 milliárd eurónyi befektetés érkezett, ami 20 százalékkal haladja meg a 2014-es értéket – írja a portfolio.hu. Csehország és Lengyelország különösen vonzó volt a befektetők számára 2,7, illetve 4 milliárd eurós forgalommal.

poznan city center

A régió legtöbb országa erős évet tudhat maga mögött, a legnagyobb emelkedést a tranzakciók értékében Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában mérték. A jó minőségű kiskereskedelmi ingatlanok iránti befektetői étvágy már 2013-ban is egyértelmű volt, 2015-re pedig már a piac 43 százalékát a kiskereskedelem adta, ami rekordot jelent a régióban. A forgalom 160 százalékkal emelkedett, ami több, nagy értékű lengyel és cseh bevásárlóközpont eladásának köszönhető.

A régió központi piacainak (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Románia) befektetési forgalma elérte a 8,4 milliárd eurót, ami 14 százalékkal több a 2014-es adatnál és jelentősen meghaladja a várakozásokat.

„A külföldi, főleg amerikai intézményi befektetők és a hazai ingatlanalapok is egyre növekvő érdeklődése hajtotta tavaly a magyar ingatlanbefektetési piacot. Néhány jelentős üzlet év végi lezárása is segített abban, hogy 2015-ben 61 százalékkal nőtt, a forgalom és a lendület minden bizonnyal kitart 2016-ban is. További tranzakciókat várunk a domináns kiskereskedelmi szektorban, ahol a forgalom bővülése kétszámjegyű volt” – mondta Borbély Gábor a CBRE magyarországi kutatási és tanácsadási vezetője.

A befektetések romániai visszaesését egy 2014-es, óriási ügylet okozta kimagasló forgalom szempontjából érdemes megközelíteni. Ezt kivéve a román piac teljesítménye jelentős, és megfelelt a várakozásoknak. Előretekintve, Románia és Szlovákia jelentős érdeklődésre számíthat a befektetők részéről. Nagyobb üzletek várhatóak Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is, ahogyan a befektetők ezekben az országokban is erősítik jelenlétüket.

„2015-ben erős évet zárt a régió, ugyanis a főleg európai befektetők kihasználták a relatíve magas hozamok és a rendelkezésre álló ingatlanok jelentette előnyt. 2016-ban várakozásaink szerint a trend folytatódik, a jelentős gazdasági növekedés, a Nyugat-Európához képest magasabb hozamok és a banki finanszírozás erősödése miatt. Továbbá a kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedése is hozzájárul a befektetői érdeklődéshez. Azt is várjuk, hogy a befektetők földrajzi diverzifikációja is nő, mivel az ázsiai befektetők növelik jelenlétüket a régióban” – tette hozzá Gijs Klom, a CBRE közép- és kelet-európai befektetési vezetője. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink