Kapkodnak a magyar mangalica után Japánban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 16. 00:07

Az évi 300 tonnás mennyiség dupláját is el lehetne adni a magyar mangalicahúsból Japánban – jelentette ki az MTI-nek a Magyar Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki épp most tért vissza a tokiói nemzetközi élelmiszeripari kiállításról.

Tóth Péter közölte: Japánban elismerik a magyar mangalicatenyésztők eredményeit, és szeretik a magyar mangalicahúst is. Így véleménye szerint a magyar mangalicahúsból két-három éven belül jelentősen növelhető lenne a kivitel. Ennek szerinte csak a magyar mangalicatenyésztés kapacitása szabhat határt. Tóth Péter úgy véli, hogy ezt az igényt belátható időn belül a magyar mangalicahús-feldolgozók ki tudják elégíteni.
Példaként hozta fel: egy 110 kilós, hasított mangalicasertésből most mintegy 25 kilónyi húst szállítanak Spanyolországba, és mintegy 20 kilónyit Japánba. A 80 kiló színhúsból összesen mintegy 50 kiló exportra kerül, a többit húskészítményként dolgozzák fel a magyar üzemek, ebből szintén jut még kivitelre.
A korábbi – az elnöktől származó – adatok szerint Magyarországon évente mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le, ez a magyar sertésállomány 1,5-2 százaléka.
Tóth Péter megemlítette: húsvétkor – április 3-5. között – mangalicafesztivált rendeznek Debrecenben is, hasonlóan az év eleji budapestihez.


Kapcsolódó cikkeink