Kapkodnak a magyar mangalica után Japánban
Az évi 300 tonnás mennyiség dupláját is el lehetne adni a magyar mangalicahúsból Japánban – jelentette ki az MTI-nek a Magyar Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki épp most tért vissza a tokiói nemzetközi élelmiszeripari kiállításról.
Tóth Péter közölte: Japánban elismerik a magyar mangalicatenyésztők eredményeit, és szeretik a magyar mangalicahúst is. Így véleménye szerint a magyar mangalicahúsból két-három éven belül jelentősen növelhető lenne a kivitel. Ennek szerinte csak a magyar mangalicatenyésztés kapacitása szabhat határt. Tóth Péter úgy véli, hogy ezt az igényt belátható időn belül a magyar mangalicahús-feldolgozók ki tudják elégíteni.
Példaként hozta fel: egy 110 kilós, hasított mangalicasertésből most mintegy 25 kilónyi húst szállítanak Spanyolországba, és mintegy 20 kilónyit Japánba. A 80 kiló színhúsból összesen mintegy 50 kiló exportra kerül, a többit húskészítményként dolgozzák fel a magyar üzemek, ebből szintén jut még kivitelre.
A korábbi – az elnöktől származó – adatok szerint Magyarországon évente mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le, ez a magyar sertésállomány 1,5-2 százaléka.
Tóth Péter megemlítette: húsvétkor – április 3-5. között – mangalicafesztivált rendeznek Debrecenben is, hasonlóan az év eleji budapestihez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >