Kapacitásbővítést tervez a tiszaföldvári Zsoldos Pálinka Manufaktúra
Kapacitásbővítést tervez a Zsoldos Pálinka Manufaktúra, a fejlesztésre a növekvő megrendelések miatt van szükség – közölte a társaság egyik tulajdonosa csütörtökön az MTI-vel.
Nagy Tamás elmondta: a manufaktúra kapacitása 40 százalék alkoholtartalomra vonatkoztatva, évente 12-13 ezer liter pálinka elkészítését teszi lehetővé. Mivel évről-évre egyre több bérfőzető viszi hozzájuk a cefrét a Tiszazug térségéből, sőt Budapestről is, a mintegy száz négyzetméteres üzemet bővíteni kell. Ennek érdekében támogatásra pályáznak az ősszel – tette hozzá. Terveik szerint megháromszoroznák kapacitásukat, ez várhatóan létszámbővítéssel jár majd. A manufaktúra jelenleg nyolc embernek ad munkát – jegyezte meg. A kereskedelmi tételekhez őstermelőktől szerzik be az alapanyagot a Tiszazugból. A manufaktúra által feldolgozott alapanyagok között szamóca, cseresznye, meggy, sárga-, illetve őszibarack, szőlő, szilva szerepel, de készítettek már pálinkát faeperből és fügéből is. A hagyományos gyümölcspárlatok mellett a Zsoldos termékpalettáján szerepel egyebek között a világ legcsípősebb paprikájaként bejegyzett Carolina Reaper chili ágyas cseresznyepálinka.
A manufaktúra termékeivel számos szakmai elismerést elnyert már, legutóbb az International Wine and Spirit Competition (IWSC) versenyen szerzett aranyérmet Irsai Olivér szőlő pálinkájával gyümölcspárlat kategóriában. A Zsoldos termékeit elsősorban Tiszaföldvár környékén, Budapesten, a Balatonnál találhatják meg a fogyasztók a vendéglátóhelyeken. Nagy Tamás rámutatott: a pálinka piaca „rettenetesen pang” Magyarországon. Ennek oka, hogy a pálinka is népegészségügyi termékadó (NETA) -köteles lett, amely jelentős áremelkedést eredményezett. A külföldi értékesítést véleménye szerint „alulról építkezve” lehet elkezdeni olyan országokban, ahol hasonló termékeket készítenek. Franciaországban például a magyar feketeribizli pálinka, Németországban a birspárlat meg tudná vetni a lábát – vélte. A tulajdonos tájékoztatása szerint a 2015-ben Tiszaföldváron alapított, száz százalékban magyar tulajdonban levő Zsoldos Pálinka Kft., a Zsoldos Pálinka Manufaktúra csak pálinkafőzést végez, bérfőzésből tavaly 11,8 millió forint árbevétele származott. Az értékesítés az ugyanazon tulajdonosi szerkezettel működő Zsoldos Fruit Szociális Szövetkezet feladata, amelynek nettó árbevétele tavaly mintegy 5 millió forint volt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
70 millió dollárt költ a beszállítói hálózat fejlesztésére a SHEIN 2028-ig
A vállalat 7,5 millió dollárt dél-kínai üzemek modernizálására költött. 70…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: újabb 5 milliárd forint támogatás feldolgozó üzemek fejlesztésére
Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai, minőségi élelmiszert előállító vállalkozások segítése…
Tovább olvasom >Történetének legnagyobb beruházását valósítja meg 9 milliárd forintból a BioTechUSA cégcsoport
Történetének legnagyobb beruházását valósítja meg 9 milliárd forintból a tisztán…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti trendek: mit keresnek idén a vásárlók?
Tavaly márciusban, húsvét előtt közel 90 ezer doboz, azaz csaknem…
Tovább olvasom >Stratégiai partnerségre lép a The Body Shop nemzetközi kozmetikai cég és a TOURMIX magyar zöld logisztikai startup
Együttműködésbe kezdett a fenntarthatósági piac két kulcsfontosságú szereplője, az állat-…
Tovább olvasom >Trónfosztás a luxusvilágban: az Hermès megelőzte az LVMH-t
A luxusiparban új korszak kezdődhet: az Hermès átvette a világ…
Tovább olvasom >