Kapacitásbővítést tervez a tiszaföldvári Zsoldos Pálinka Manufaktúra
Kapacitásbővítést tervez a Zsoldos Pálinka Manufaktúra, a fejlesztésre a növekvő megrendelések miatt van szükség – közölte a társaság egyik tulajdonosa csütörtökön az MTI-vel.
Nagy Tamás elmondta: a manufaktúra kapacitása 40 százalék alkoholtartalomra vonatkoztatva, évente 12-13 ezer liter pálinka elkészítését teszi lehetővé. Mivel évről-évre egyre több bérfőzető viszi hozzájuk a cefrét a Tiszazug térségéből, sőt Budapestről is, a mintegy száz négyzetméteres üzemet bővíteni kell. Ennek érdekében támogatásra pályáznak az ősszel – tette hozzá. Terveik szerint megháromszoroznák kapacitásukat, ez várhatóan létszámbővítéssel jár majd. A manufaktúra jelenleg nyolc embernek ad munkát – jegyezte meg. A kereskedelmi tételekhez őstermelőktől szerzik be az alapanyagot a Tiszazugból. A manufaktúra által feldolgozott alapanyagok között szamóca, cseresznye, meggy, sárga-, illetve őszibarack, szőlő, szilva szerepel, de készítettek már pálinkát faeperből és fügéből is. A hagyományos gyümölcspárlatok mellett a Zsoldos termékpalettáján szerepel egyebek között a világ legcsípősebb paprikájaként bejegyzett Carolina Reaper chili ágyas cseresznyepálinka.
A manufaktúra termékeivel számos szakmai elismerést elnyert már, legutóbb az International Wine and Spirit Competition (IWSC) versenyen szerzett aranyérmet Irsai Olivér szőlő pálinkájával gyümölcspárlat kategóriában. A Zsoldos termékeit elsősorban Tiszaföldvár környékén, Budapesten, a Balatonnál találhatják meg a fogyasztók a vendéglátóhelyeken. Nagy Tamás rámutatott: a pálinka piaca „rettenetesen pang” Magyarországon. Ennek oka, hogy a pálinka is népegészségügyi termékadó (NETA) -köteles lett, amely jelentős áremelkedést eredményezett. A külföldi értékesítést véleménye szerint „alulról építkezve” lehet elkezdeni olyan országokban, ahol hasonló termékeket készítenek. Franciaországban például a magyar feketeribizli pálinka, Németországban a birspárlat meg tudná vetni a lábát – vélte. A tulajdonos tájékoztatása szerint a 2015-ben Tiszaföldváron alapított, száz százalékban magyar tulajdonban levő Zsoldos Pálinka Kft., a Zsoldos Pálinka Manufaktúra csak pálinkafőzést végez, bérfőzésből tavaly 11,8 millió forint árbevétele származott. Az értékesítés az ugyanazon tulajdonosi szerkezettel működő Zsoldos Fruit Szociális Szövetkezet feladata, amelynek nettó árbevétele tavaly mintegy 5 millió forint volt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Kivárás van – bizalom kevésbé
Makrogazdasági kitekintés az Egyensúly Intézet I. negyedéves elemzésében Lassuló GDP-növekedés,…
Tovább olvasom >A mezőgazdasági beruházások 42 százalékát épületekre és építményekre fordították 2024-ben
A KSH előzetes adatai szerint 669,4 milliárd forint volt a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új időszámítás az Oreo-nál
Social nyereményjátékkal startolt, a napokban pedig lokális fókuszú kommunikációval erősít…
Tovább olvasom >A Bunge csökkenti műanyagfelhasználását az olajospalack-csomagolás optimalizálásával Magyarországon
A martfűi gyárban előállított, újratervezett palackok darabonként 11 százalékkal kevesebb…
Tovább olvasom >Ilyen, amikor valóra válik egy álom: egy este Michele Morrone társaságában, csak a HELL nyerteseinek
Igazi álom vált valóra a HELL ENERGY nemzetközi nyereményjátékának különdíjasai…
Tovább olvasom >