Júniustól már csak hazai gyümölcsből, csak itthon készülhet pálinka

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 03. 00:00

A napokban tárgyalja az Országgyűlés a pálinkáról szóló törvényjavaslatot, a szigorú előírásokat tartalmazó szabályzat értelmében eljárás indulhat azok ellen akik szabálytalanul használják a pálinka megnevezést.

A jogszabály, amely várhatóan
már júniustól hatályba léphet,
szigorúan meghatározza, hogy miből, és hogyan
készülhet el a hungarikumnak számító
ital. Az indítvány kimondja azt is, hogy pálinka
készítésénél répacukorral,
nádcukorral, izocukorral vagy gyümölcscukorral
javított gyümölcscefrét nem lehet használni.
Emellett nem adható hozzá hígított vagy
nem hígított alkohol, aromaanyag, virág, s nem
lehet ízesíteni, színezni és édesíteni
sem. A javaslat külön meghatározza azt is, mikor
lehet egy pálinkát kisüstinek, aszútörkölynek,
érlelt pálinkának, ópálinkának,
vegyes gyümölcspálinkának, gyümölcságyon
érlelt pálinkának vagy mézespálinka-likőrnek
nevezni. A jövőben csak speciális zárjeggyel
ellátott pálinkát lehet majd forgalmazni.

A javaslatban emellett szerepel a
Pálinka Nemzeti Tanács megalakítása, ez a
szervezet alakítaná ki és felügyelné
a pálinka minőségének ellenőrzését.
Emellett a jövőben az illetékes hatóságoknál
eljárást is kezdeményezhet azok ellen, akik
szabálytalanul használják a pálinka
megnevezést. A testület feladatai közé
tartozik még, hogy kidolgozza a „Nemzeti pálinkastratégiát”,
elfogadja a rövid és hosszú távú
pálinka-marketingtervet. A javaslat szerint a jövőben a
pálinka speciális zárjegyet kap. Nemcsak
törvénnyel, hanem pénzzel is támogatja a
kormányzat a pálinka ügyét. Az idén
ugyanis 150 millió forintot szánnak a hungarikum
népszerűsítésére, amely a háromszorosa
a tavalyi összegnek.


Kapcsolódó cikkeink