Juh- és húsmarhatartókat támogató program indult

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 05. 12:40

Kérődző szerkezetátalakítási program indult, az új támogatási rendszer a várakozások szerint 12 ezer gazdálkodót – főként juh- és húsmarhatartót – érinthet, akik összesen 44,5 millió eurót, azaz több mint évi 13 milliárd forintot igényelhetnek.

A programot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár hétfőn Vecsésen indította el.

Az állattartás bővítését a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt feladatnak tekinti – jelentette ki Fazekas Sándor a programindító sajtótájékoztatón.

Az állattartást segíti a nemrég kiírt 65 ezer hektárnyi állami földbérleti pályázat is, ahol előnyt élveznek az állattartásra vállalkozó jelentkezők, valamint a most induló, rugalmas támogatási forma. A kérődző szerkezetátalakítási program létrehozását az indokolta, hogy pótolják a 2013-ban megszűnő top-up támogatásokat (nemzeti kiegészítések) ezekben az ágazatokban. A támogatásokat várhatóan 12 ezer gazdálkodó fogja igénybe venni – tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.

Czerván György a sajtótájékoztatón kiemelte: a top-up támogatások döntő többsége a juh- és húsmarhatartókat érintette. A nemzeti forrás alternatívájaként megjelenő 44,5 millió eurós közvetlen uniós támogatás a termeléstől elválasztott támogatás.

A kérődző szerkezetátalakítási és fejlesztési programban a gazdálkodóknak három feltétel közül kell egyet teljesíteniük, választás szerint a foglakoztatási, a beruházási vagy a szakmai továbbképzési területen. Az államtitkár hangsúlyozta, a cél az volt, hogy minél könnyebb feltételeket szabjanak.

Az államtitkár kitért arra is, hogy ebben az évben a kifutó top-up és az új program párhuzamosan zajlik, így összességében 26 milliárd forintra lehet pályázni. Az érintettek május 15-ig jelentkezhetnek be a programba az ez évi egységes kérelemben.

Czerván György szólt arról is, hogy a jogszabály előkészítését komoly egyeztetések előzték meg, a miniszter által már aláírt jogszabályt várhatóan a napokban hirdetik ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink