Jövőre előrehozzák a cigaretta áremelését

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 20. 12:10

A korábban tervezettnél nagyobb mértékben, ráadásul május és november helyett már jövő februárban és júliusban nő a dohánytermékek jövedéki adója. A kormány húszmilliárd forint többletbevételt vár ettől.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a jövő évi költségvetést az eredeti 268 helyett 299 forintos euró árfolyamon számolják újra, és 1,5 helyett félszázalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak jövőre. A változás miatt 320 milliárd forintot kell előteremteni a büdzsében, ennek egy részét fedezi a dohánytermékek jövedéki adójának nagyobb mértékű emelése.

Az ezt célzó, zárószavazás előtti módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság hétfőn a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvénymódosítások közé illesztette be, a Ház kormánypárti többsége pedig keddre virradó éjjel támogatta azt. A parlament szeptemberben már döntött a jövedékiadó-emelésről, akkor úgy, hogy a cigaretta ezer darabonkénti adója jövő május 1-jétől 11 300, 2012. november 1-jétől pedig 11 750 forint, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka legyen. A most elfogadott változtatás ehelyett úgy rendelkezik, hogy a cigarettát ezer darabonként 11 500 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 30 százalékának megfelelő jövedéki adó terheli februártól. Júliusban pedig újabb emelés következik: ekkor a cigaretta jövedéki adója 11 900 forintra, illetve a kiskereskedelmi ár 31 százalékára nő. Ugyanígy két lépésben emelkedik a szivar, a szivarka és a fogyasztási dohány jövedéki adója – közölte az MTI.

Kapcsolódó cikkeink