Magazin: Jövőkép 2020

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 11. 17. 07:02

Az ipartestület a 2016-ban megformált után idén új jövőképet fogalmazott meg. Az elmúlt 4 év tapasztalatairól és a tervezett jövő alapjairól Selmeczi László, az ipartestület társelnöke számolt be.

Cukrász logó

Selmeczi László, Cukrász Ipartestület

Selmeczi László
társelnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Ipartestülete

A 2016-ban megfogalmazott jövőképünk óta eltelt négy év. Négy olyan év telt el, melyben ipartestületünk és a kézműves szakma egyaránt hatalmas eredményeket ért el, melyekre büszkék lehetünk.

2016-ban kitűzött céljainkat elértük, itt az ideje új víziót, jövőképet alkotni az ipartestület számára, hogy továbbra is hatékonyan és eredményesen, a szakma igényeinek megfelelően tudjuk segíteni munkájukat, és a magyar kézműves cukrászat fejlődését.

Az elmúlt négy évben:

– stabilizálódott a taglétszám és tagdíjbevétel

– bővült a munkatársi létszám

– átszerveztük az Elnökség felépítését a hatékonyabb feladatmegosztás és döntéshozatal érdekében

– legnagyobb projektjeink (Magyarország Tortája, Év Fagylaltja) mellett számos szakmai programot, rendezvényt valósítottunk meg, vagy indítottunk el:

o Édes Kiegyezés kollekció

o Kortárs Cukrászat szalonok

o Határtalan Édességek

o Sasfiókák program, Sasfióka desszert

o sweeTEN 1.0 és 2.0 cukrász tehetséggondozó projektek

– Magyarország legnagyobb nemzetközi élelmiszeripari és horeca szakkiállításának, a Sirha Budapestnek a cukrász szakmai partnerévé váltunk, ahol sikeres szakmai versenyeket, bemutatókat szerveztünk

– az Év Fagylaltja versenyt „fagylaltfesztivállá” fejlesztettük, hogy minél többen ismerjék meg a kiváló magyar fagylaltremekeket

– több külföldi mesterkurzust tartottunk (Pansa, Matyasy, Trottier, Brocard, Giannone), melyek előadói közül többen Relais Desserts tagok voltak

– tovább folytatódtak külföldi tanulmányútjaink Európa számos országába az Erasmus+ programon keresztül, melyeken újabb 117 kollégánk vett részt

– részt vettünk a cukrász mestervizsga megújításában, és sikeres, több hónapos PILOT projekteket bonyolítottunk le a képzésben és vizsgáztatásban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve

– Önöknek és támogatóinknak köszönhetően megvásároltuk, átépítettük és felszereltük új székházunkat, melyben olyan bemutató/oktató műhelyt hoztunk létre, melynek felszereltsége európai szinten is kiválónak mondható, Sebastien Brocard, Relais Desserts tag, francia cukrászmester szavaival élve: „Magnifique! (Csodás!)”

Új stratégiai jövőképünk két pilléren nyugszik.

I. Az új székház és tanműhely

Az oktatóműhelyt három fő szakmai céllal, párhuzamosan futó projektek keretében működtetjük:

– cukrász szakemberek továbbképzése, szakmai ismereteik elmélyítése és bővítése különös figyelemmel a

• tradicionális/hagyományőrző cukrásztermékek elkészítésének technológiájára, a hagyományos receptúrák megőrzésére

• a nemzetközi cukrászati trendek megismertetésére, különböző minőségi alapanyagok és technológiák használatának elsajátítására

– cukrász mestervizsga-felkészítés és -vizsgáztatás annak érdekében, hogy a „mester” fokozat valós tudást és gyakorlatot jelentsen, az egész országban visszanyerje becsületét

– fiatal magyar cukrásztehetségek felkészítése hazai és nemzetközi versenyekre szakmai és személyiségfejlesztő tréningekkel, coachinggal

A célok elérése érdekében

– folytatni kell a tehetséges fiatalok szakmai gondozását, versenyekre való felkészítését, melyhez az elmúlt évben megszerzett „akkreditált kiváló tehetségpont” címmel remélhetőleg pályázati forrásokhoz is juthatunk

– tematikus „felhozó” tanfolyamokat kell indítani a szakképzésből frissen kikerült, és/vagy „szemléletváltó”, a minőségi cukrászat mellett elkötelezett kollégák számára

– a tanműhelyben egy „szakmai labort” kell üzemeltetni új termékek, technológiák kifejlesztésére, partnereinkkel együttműködve, melyeknek eredményeiből a tagság profitálhat

– több „szakmai-társadalmi” eseményt kell szervezni a tagság részére, erősíteni kell a tagságban a közösségi érzést, az egymástól tanulás lehetőségeit ki kell bővíteni

II. Lakossági rendezvények és kommunikációfejlesztés

Mint azt már az előző jövőképünkben is megfogalmaztuk:

„A gazdasági érdekképviselet mellett mára a legfontosabb feladatunkká a kézműves cukrászat népszerűsítése vált, hatékony kommunikációs eszközökkel. Az igényes vásárlói réteg informálása, bővítése, a szakma hiteles képviselete a potenciális vevőkör felé.

Az ipartestületi tagságnak minőségi garanciát kell jelentenie, akkor tudunk hitelesen és eredményesen üzenni az embereknek.

Jelentős eredményeket értünk el ezen a téren is, de a jövőben még inkább felértékelődik a minőség szerepe és kommunikálása.

Feladatok:

– új, modern arculat kialakítása az Ipartestület és legjelentősebb projektjei (Magyarország Tortája, Év Fagylaltja) számára

– tovább kell erősíteni az Év Fagylaltja verseny fesztivál jellegét, meg kell valósítani, hogy utazó rendezvényként, „road-show”-szerűen tudjuk megszervezni Magyarország különböző nagyvárosaiban

– új, regionális és országos jelentőségű akciókat és rendezvényeket kell szervezni a kézműves cukrászat népszerűsítésére

– professzionális és hatékony kommunikációval növelni kell minden rendezvényünk, valamint az Ipartestület ismertségét és presztízsét

– az ipartestületi tagság társadalmi elismertségének erősítése érdekében védjegyrendszer kidolgozása és működtetése szükséges a tagság körében, első ütemben önkéntes részvétellel, a későbbiekben alapkövetelményként alkalmazva

– tovább kell erősítenünk a vendéglátó társszervezetekkel való együtt­működést, a gazdasági lobbitevékenység mellett a rendezvények tekintetében is

– kiemelt cukrászati szereplőjévé kell válnunk a meghatározó hazai gasztro rendezvényeknek

Jövőkép - cukrász ipartestület

„A meghatározó hazai gasztronómiai rendezvények kiemelt cukrászati szereplőjévé kell válnunk”

Távolabbi célként el kell érni, hogy a magyar cukrász szakemberek ismét elinduljanak és szép eredményeket érjenek el rangos „élőmunkás” nemzetközi cukrászversenyeken is, ezzel erősítve a magyar cukrászat presztízsét. Természetesen ez állami támogatás nélkül nem elképzelhető, ennek ugyanúgy kellene működnie, mint a Bocuse d’Or versenyre való felkészülésnek.

Szeretnénk elérni, hogy a magyar vendéglátó cukrászdák a múlt század eleji Magyarországon megélt fénykorukat idézve, igazi gasztronómiai élményt nyújtsanak vendégeiknek, a cukrászdába, kávéházba járás újra az egyik legnépszerűbb családi és társasági programmá váljon. //

Az ipartestület a 2016-ban megformált után idén új jövőképet fogalmazott meg. Az elmúlt 4 év tapasztalatairól és a tervezett jövő alapjairól Selmeczi László, az ipartestület társelnöke számolt be.

 

Kapcsolódó cikkeink