Magazin: Jövőkép 2020
Az ipartestület a 2016-ban megformált után idén új jövőképet fogalmazott meg. Az elmúlt 4 év tapasztalatairól és a tervezett jövő alapjairól Selmeczi László, az ipartestület társelnöke számolt be.
A 2016-ban megfogalmazott jövőképünk óta eltelt négy év. Négy olyan év telt el, melyben ipartestületünk és a kézműves szakma egyaránt hatalmas eredményeket ért el, melyekre büszkék lehetünk.
2016-ban kitűzött céljainkat elértük, itt az ideje új víziót, jövőképet alkotni az ipartestület számára, hogy továbbra is hatékonyan és eredményesen, a szakma igényeinek megfelelően tudjuk segíteni munkájukat, és a magyar kézműves cukrászat fejlődését.
Az elmúlt négy évben:
– stabilizálódott a taglétszám és tagdíjbevétel
– bővült a munkatársi létszám
– átszerveztük az Elnökség felépítését a hatékonyabb feladatmegosztás és döntéshozatal érdekében
– legnagyobb projektjeink (Magyarország Tortája, Év Fagylaltja) mellett számos szakmai programot, rendezvényt valósítottunk meg, vagy indítottunk el:
o Édes Kiegyezés kollekció
o Kortárs Cukrászat szalonok
o Határtalan Édességek
o Sasfiókák program, Sasfióka desszert
o sweeTEN 1.0 és 2.0 cukrász tehetséggondozó projektek
– Magyarország legnagyobb nemzetközi élelmiszeripari és horeca szakkiállításának, a Sirha Budapestnek a cukrász szakmai partnerévé váltunk, ahol sikeres szakmai versenyeket, bemutatókat szerveztünk
– az Év Fagylaltja versenyt „fagylaltfesztivállá” fejlesztettük, hogy minél többen ismerjék meg a kiváló magyar fagylaltremekeket
– több külföldi mesterkurzust tartottunk (Pansa, Matyasy, Trottier, Brocard, Giannone), melyek előadói közül többen Relais Desserts tagok voltak
– tovább folytatódtak külföldi tanulmányútjaink Európa számos országába az Erasmus+ programon keresztül, melyeken újabb 117 kollégánk vett részt
– részt vettünk a cukrász mestervizsga megújításában, és sikeres, több hónapos PILOT projekteket bonyolítottunk le a képzésben és vizsgáztatásban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve
– Önöknek és támogatóinknak köszönhetően megvásároltuk, átépítettük és felszereltük új székházunkat, melyben olyan bemutató/oktató műhelyt hoztunk létre, melynek felszereltsége európai szinten is kiválónak mondható, Sebastien Brocard, Relais Desserts tag, francia cukrászmester szavaival élve: „Magnifique! (Csodás!)”
Új stratégiai jövőképünk két pilléren nyugszik.
I. Az új székház és tanműhely
Az oktatóműhelyt három fő szakmai céllal, párhuzamosan futó projektek keretében működtetjük:
– cukrász szakemberek továbbképzése, szakmai ismereteik elmélyítése és bővítése különös figyelemmel a
• tradicionális/hagyományőrző cukrásztermékek elkészítésének technológiájára, a hagyományos receptúrák megőrzésére
• a nemzetközi cukrászati trendek megismertetésére, különböző minőségi alapanyagok és technológiák használatának elsajátítására
– cukrász mestervizsga-felkészítés és -vizsgáztatás annak érdekében, hogy a „mester” fokozat valós tudást és gyakorlatot jelentsen, az egész országban visszanyerje becsületét
– fiatal magyar cukrásztehetségek felkészítése hazai és nemzetközi versenyekre szakmai és személyiségfejlesztő tréningekkel, coachinggal
A célok elérése érdekében
– folytatni kell a tehetséges fiatalok szakmai gondozását, versenyekre való felkészítését, melyhez az elmúlt évben megszerzett „akkreditált kiváló tehetségpont” címmel remélhetőleg pályázati forrásokhoz is juthatunk
– tematikus „felhozó” tanfolyamokat kell indítani a szakképzésből frissen kikerült, és/vagy „szemléletváltó”, a minőségi cukrászat mellett elkötelezett kollégák számára
– a tanműhelyben egy „szakmai labort” kell üzemeltetni új termékek, technológiák kifejlesztésére, partnereinkkel együttműködve, melyeknek eredményeiből a tagság profitálhat
– több „szakmai-társadalmi” eseményt kell szervezni a tagság részére, erősíteni kell a tagságban a közösségi érzést, az egymástól tanulás lehetőségeit ki kell bővíteni
II. Lakossági rendezvények és kommunikációfejlesztés
Mint azt már az előző jövőképünkben is megfogalmaztuk:
„A gazdasági érdekképviselet mellett mára a legfontosabb feladatunkká a kézműves cukrászat népszerűsítése vált, hatékony kommunikációs eszközökkel. Az igényes vásárlói réteg informálása, bővítése, a szakma hiteles képviselete a potenciális vevőkör felé.
Az ipartestületi tagságnak minőségi garanciát kell jelentenie, akkor tudunk hitelesen és eredményesen üzenni az embereknek.”
Jelentős eredményeket értünk el ezen a téren is, de a jövőben még inkább felértékelődik a minőség szerepe és kommunikálása.
Feladatok:
– új, modern arculat kialakítása az Ipartestület és legjelentősebb projektjei (Magyarország Tortája, Év Fagylaltja) számára
– tovább kell erősíteni az Év Fagylaltja verseny fesztivál jellegét, meg kell valósítani, hogy utazó rendezvényként, „road-show”-szerűen tudjuk megszervezni Magyarország különböző nagyvárosaiban
– új, regionális és országos jelentőségű akciókat és rendezvényeket kell szervezni a kézműves cukrászat népszerűsítésére
– professzionális és hatékony kommunikációval növelni kell minden rendezvényünk, valamint az Ipartestület ismertségét és presztízsét
– az ipartestületi tagság társadalmi elismertségének erősítése érdekében védjegyrendszer kidolgozása és működtetése szükséges a tagság körében, első ütemben önkéntes részvétellel, a későbbiekben alapkövetelményként alkalmazva
– tovább kell erősítenünk a vendéglátó társszervezetekkel való együttműködést, a gazdasági lobbitevékenység mellett a rendezvények tekintetében is
– kiemelt cukrászati szereplőjévé kell válnunk a meghatározó hazai gasztro rendezvényeknek
Távolabbi célként el kell érni, hogy a magyar cukrász szakemberek ismét elinduljanak és szép eredményeket érjenek el rangos „élőmunkás” nemzetközi cukrászversenyeken is, ezzel erősítve a magyar cukrászat presztízsét. Természetesen ez állami támogatás nélkül nem elképzelhető, ennek ugyanúgy kellene működnie, mint a Bocuse d’Or versenyre való felkészülésnek.
Szeretnénk elérni, hogy a magyar vendéglátó cukrászdák a múlt század eleji Magyarországon megélt fénykorukat idézve, igazi gasztronómiai élményt nyújtsanak vendégeiknek, a cukrászdába, kávéházba járás újra az egyik legnépszerűbb családi és társasági programmá váljon. //
Az ipartestület a 2016-ban megformált után idén új jövőképet fogalmazott meg. Az elmúlt 4 év tapasztalatairól és a tervezett jövő alapjairól Selmeczi László, az ipartestület társelnöke számolt be.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Hello METRO, HelloPay!
Júliustól a METRO kínálatából, valamint a nagykereskedelem értékesítőin keresztül országszerte…
Tovább olvasom >