A jövő a speciális étkezési trendeké lehet
A magyar lakosság szerint az időjárás okozta nehézségek jelenthetik a legnagyobb kihívást az agráriumnak a következő években, de a technológiai korszerűsítés és az utánpótlás hiánya is komoly probléma lehet; az élelmiszeriparnak a laktóz- és gluténmentes étrend erősödésére érdemes felkészülnie a fogyasztók szerint – derül ki a K&H reprezentatív felméréséből.
Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a hazai lakosság úgy látja, hogy a szélsőséges időjárásra és a klímaváltozásra kell leginkább felkészülnie a mezőgazdaságnak a következő években.
A válaszadók súlyos gondnak tartják a megfelelő képzettségű utánpótlás hiányát is. A következő tíz évben várhatóan sok idős gazdálkodó lép ki az ágazatból, miközben a fiatal és képzett munkaerő számára nem vonzó az agrárium az alacsony jövedelmek és presztízs miatt. A magyar mezőgazdaság versenyképességének és termelési hatékonyságának növeléséhez szükség van technológiai korszerűsítésre is, ami még inkább sürgeti a képzett utánpótlást – hívta fel a figyelmet a K&H.
A kutatás eredménye alapján a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő a lakosság szerint. A megkérdezettek 70 százaléka számít arra, hogy megnő az élelmiszerallergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők száma. A fogyasztók több mint fele, 55 százaléka a laktózmentes, 50 százaléka a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít. A paleolit étrendről csak a lakosság harmada vélekedik így.
A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, a vásárlók 56 százaléka a helyi termelők termékeinek, 51 százaléka pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Olcsóbb lett a gyümölcsjoghurt, de elszállt a narancslé ára
Egy év alatt 7 százalékkal drágultak a gyermekek által gyakran…
Tovább olvasom >Gerlaki Bence: a kormány minden korosztályban segíti a fogyasztói tudatosság fejlődését
A kormány minden korosztályban segíti a fogyasztói tudatosság fejlődését, de…
Tovább olvasom >A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >