Jóváhagyta az Európai Parlament a legrászorultabbakat segítő uniós élelmiszerprogram folytatását

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 15. 13:42

Jóváhagyta az Európai Parlament plénuma szerdán azt a megállapodást, amelynek értelmében az Európai Unióban 2013 végéig, évi legfeljebb 500 millió eurós költségvetési kerettel folytatódik a legrászorultabbakat mezőgazdasági raktárkészletekből, illetve piaci felvásárlásokból segítő élelmiszersegély-program.

A program jelenleg 20 országban 18 millió embernek nyújt segítséget.
Az elfogadott jelentésben az EP azt is fontosnak mondta, hogy a program az új uniós költségvetési keretidőszakban, 2013 után is folytatódjon valamilyen formában.

A jelentés strasbourgi plenáris vitájában felszólalt Tabajdi Csaba (MSZP), aki egyebek között azt hangsúlyozta, hogy “Magyarországon közel százezer ember éhezik, míg további egymillió embert érinthet a minőségi éhezés veszélye, amely jócskán meghaladja az uniós átlagot”.

“Az éhező embereket nem az érdekli, hogy az agrárpolitika vagy a szociálpolitika keretében kapnak-e kenyeret, hanem hogy élelemhez jutnak-e, vagy sem” – fogalmazott a magyar képviselő, arra kérve “a programot ellenző hat tagország kormányát, hogy kötelezzék el magukat az élelmiszerosztási program folytatása mellett”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink