Jótékony célt is szolgál a gabona

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 08. 02. 11:22

2018-ban több, mint 5000 gazda adakozott Csongrád megyében a Magyarok Kenyere program keretében. Összesen 9000 kg lisztet tudtak jótékony célra fordítani, mely közel 80 ezer gyermekhez jutott el itthon és a Kárpát-medence területén egyaránt – hangsúlyozta köszöntő beszédében Farkas Sándor miniszterhelyettes a Magyarok Kenyere program szőregi helyszínén.

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programot 2019-ben minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A gyűjtés célja az volt, hogy különböző civil szervezeteken keresztül minél több rászoruló gyermek jusson őszre olyan élelemhez, amelynek alapja a jó minőségű magyar liszt. A szervezők kiemelten fontosnak tartották, hogy a gazdák ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedjenek, hiszen ez az egyik alapja a jó élelmiszernek.

Az agrártárca miniszterhelyettese elmondta, hogy az idei aratási idény rövidesen véget ér, az őszi árpa, őszi káposztarepce és magborsó betakarítása befejeződött. Az őszi árpa termésátlaga 5,49 t/ha, ami meghaladja a tavalyi átlagot (4,92t/ha). Jó eredmény várható az őszi búza esetében, mivel 5,25 t/ha a várható termésátlag, melynek a betakarítása a végéhez közeledik.

Farkas Sándor elmondta, hogy Csongrád megyei országgyűlési képviselőként külön öröm számára egy olyan sikeres program záróeseményén felszólani, ahol megmutatkozik a megye gazdáinak összefogása egy jó cél érdekében. (AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkeink