80 éve kerül rendszeresen megrendezésre 40 szakma frissen végzett szakmunkásainak a WorldSkills elnevezésű ifjúsági világverseny. A kétévenként szervezett eseményen Magyarország idén már másodszor vett részt. Fiatal szakácsunk jól helytállt.Az idén Calgaryban rendezett, hihetetlenül demokratikus versenyre itthonról 13 szakma delegált egy-egy 22 év alatti versenyzőt és egy vele utazó szakértőt – utóbbi a felkészülésben és a versenyzésben segíti a fiatal szakembert, és szerepet kap az adott szakma versenyének zsűrijében is. A részvételre a tavasszal végzett Berki Zsolt szerezte meg a jogot a hazai válogatón, segítője pedig Tóth Tamás séf lett, akit évtizedes nemzetközi tapasztalata miatt választottak a feladatra. Őket kérdeztük a versenyről.
Trade magazin: Kik jelentkezhettek a hazai előversenyre?
Berki Zsolt: A verseny idején 23. évét még nem betöltő szakmunkások, illetve tanulók jelentkezhettek – erre a MNGSZ honlapján hívták fel az iskolák figyelmét. Összesen öten vettek részt a hazai erőpróbán. Én egyébként már korábban is versenyeztem: az erfurti szakácsolimpián szereztem egy ezüstérmet.
Tóth Tamás: A részvevők ilyenkor egy korábbi WorldSkills verseny egyik feladatát kapják, ami idén egy meglepetéskosár tartalmának optimális felhasználása volt. Ahogy minden komoly versenyen, itt is olyan kritériumok alapján választott a zsűri, mint az íz, tálalás, kreativitás, tisztaság.
T.m.: Hogyan folyt a felkészülés?
B.Zs.: Áprilistól augusztus végéig a szabad hétvégéimet használtam fel a készülésre, munkám mellett így kéthetente utaztam Siófokról Békéscsabára, ahol Tamás mellett Varga Károly segített rendszeresen. Megterveztük a menüt, és kétszer mindent lefőztünk. A nyersanyagokat a MNGSZ számlájára tudtuk megvásárolni.
T.m.: Calgaryban hogyan folyt a szakácsok versenye?
T.T.: A versenyzők nagyon komoly munkát végeztek. A 6 modult (lazac, bárány, finger food, mini desszert, meleg desszert, meglepetéskosár) 2 napra elosztva kellett elkészíteni. Mindegyikhez két és fél óra állt rendelkezésre (természetesen az alapanyagok előkészítésével együtt), a meglepetéskosár-feladathoz három és fél, közöttük 15 perc szünet. Aki látott már szakácsversenyt, tudja, milyen hihetetlen teljesítmény volt mindez.
B.Zs.: Az eredeti kiírásból tudtuk, hogy a meghirdetett 7 modulból egy kiesik, ez lett a kacsaétel; szerencse volt, hogy a meglepetéskosárban talált nyúl elkészítésekor felhasználhattam a kacsához kitalált koncepciót.
T.m.: Milyen volt a zsűrizés?
T.T.: Objektív és korrekt. A szakácsok versenyére 33 ország nevezett, az innen a fiatalokkal érkező szakértők alkották a zsűrit. A kritériumokat objektív és szubjektív kategóriákra osztották, utóbbiakban az ítélet maximális tisztasága érdekében mindig öt szakember zsűrizett, az objektív kategóriákban – mint például a tisztaság – pedig három.
T.m.: Milyen eredményt értek el?
T.T.: Zsolt a 19. lett, amit már csak ezért is sikernek könyvelhetünk el, mert olyan komoly gasztronómiai kultúrájú országokat előztünk meg, mint például az olaszok, spanyolok, belgák. Az első díjat a németek, angolok és koreaiak kapták, megosztva. Ezek az országok egyébként sok szakmában kerültek az élre, régóta, rutinnal versenyeznek, és mások az anyagi lehetőségeik is.
Elmondható, hogy a szakácsverseny erős volt (itt a különböző szakmákat is összehasonlítják a végelszámoláskor), az első 20 versenyző 500 pont felett teljesített. Fiatal szakácsainknak is dicsőségére válik valahol, hogy más szakmákban a magyar versenyzőknek többnyire rosszabb helyezésekkel kellett megelégedniük. Szégyenkeznünk nem kellett Zsolt 504 pontjával a győztesek 533 pontja mellett.
T.m.: Profitált-e Ön valamit az útból?
T.T.: A kísérő szakértők számára nem szerveztek fórumokat a tapasztalatcserére, de ezek nélkül is sokat lehet tanulni egy ilyen rendezvényen. A versenyszervezés mesterfogásain túl, azt kell mondjam, a megmérettetésre alaposan felkészült fiatal szakácsoktól is lehetett jó megoldásokat ellesni.
A szakértők a versenyzőknél korábban utaztak ki: tréningeztek minket a zsűrizésre, majd megfogalmaztuk a következő versenykiírást, és meghatároztuk a 2010-ben elvégzendő feladatokat. Páros években egyébként az EuroSkills elnevezésű társrendezvényt szervezik meg, jövőre ennek Lisszabon ad majd otthont.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ízek Jókai Mór asztaláról
Törzsvendégprogramukhoz csatlakozó ínyencekből és gasztroélmény-vadászokból szervez különleges és összetartó közösséget…
Tovább olvasom >