Jót tett a román kiskereskedelemnek az áfacsökkentés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 08. 11:11

Romániában 8,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi első tizenegy hónapban az előző év azonos időszakához képest – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. A munkanaphatással kiigazított adatok szerint a növekedés 7,6 százalékos volt.

Bukarest

A növekedés elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladásnak köszönhető, amelyeknek az értékesítése 18,4 százalékkal bővült tavaly tizenegy hónap alatt. Az üzemanyag értékesítésének volumene 6,1 százalékkal nőtt, a nem élelmiszereké 1,8 százalékkal.

Novemberben a kiskereskedelmi forgalom 15 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Romániában azért ugrott meg a kiskereskedelmi forgalom, mert tavaly év közepétől kiterjesztették valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes általános forgalmi adót a 24 százalék helyett. Az általános áfakulcs januártól 20 százalékra csökkent a korábbi 24 százalékról, ezért elemzők arra számítanak, hogy 2016-ban is a belföldi fogyasztás lesz a román gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje.

A Világbank csütörtökön felfelé módosította a román bruttó hazai termék (GDP) tavalyi, idei és jövő évi várható növekedésére vonatkozó előrejelzését. A Világbank 2015-ben 3,6 százalékos román GDP-bővülésre számít a korábban közölt 3 százalék helyett. Az idén a román gazdaság várhatóan 3,9 százalékkal fog nőni a korábban közölt 3,2 százalék helyett, 2017-ben pedig 4,1 százalékos növekedésre számítanak a nyáron közölt 3,5 százalékkal szemben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink