Jönnek a nyomtatott ételek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 13. 11:20

Speciális kialakításukkal képesek élelmiszereket nyomtatni azok a nyomtatók, amelyeket legutóbb a hollandiai Venlóban mutattak be egy úgynevezett 3D-s élelmiszernyomtatási konferencián – írja az agrarszektor.hu. A jövő ”konyhagépében” a kinyomtatott ételek alapanyagai a tintasugaras nyomtatók patronjaihoz hasonló kazettákban kapnak helyet, így a különféle ételek előállításához csak ezeket a kazettákat kell cserélni. Az alapanyagporok akár harminc évig is eltárolhatók, így a gyártók szerint az új technológia véget vethetne az ételpazarlásnak is.

etelnyomtatas

Fotó: 3dfoodprintingconference.com

Többek között pizzákat, édességeket, süteményeket és csokoládékat lehetne így előállítani. Egy cég pedig máris olyan hordozható 3D-s nyomtatót forgalmaz, amely tökéletes alakú gyümölcskaviárt képes formázni. A vállalat a technológia felbukkanását a mikrohullámú sütők egykori megjelenéséhez hasonlította, mivel itt is lényeges, hogy az emberek képesek legyenek elfogadni a nyomtatott ételek térhódítását.

A 3D-s ételnyomtatást eredetileg a Nasa fejlesztette ki asztronauták számára. Mivel az újratölthető alapanyag-tárolók élettartamát harminc évre tervezik, így hosszabb űrutazáshoz is felhasználhatók. Az ételpatronok arra is alkalmassá teszik a rendszert, hogy egyes országok raktárkészleteket halmozzanak fel, és éhínség esetén vegyék igénybe azokat.

Egy másik eszköz lehetővé teszi, hogy tableteken rajzolt formákat is kinyomtathassanak édes zselatinból egy speciális nyomtatófejjel. Szakértők szerint vitaminokat, rostokat, zsírokat és fehérjéket is adagolhatnak az ételekhez, így a megoldás nem csak forradalmi, de egészséges is lehet.

Néhány európai szupermarketben már tesztelik a 3D-s nyomtatóval készült süteményeket. Egyes éttermekben pedig már nyomtatott édességeket is kínálnak – számol be a hu.euronews.com. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink