Jönnek a nyomtatott ételek
Speciális kialakításukkal képesek élelmiszereket nyomtatni azok a nyomtatók, amelyeket legutóbb a hollandiai Venlóban mutattak be egy úgynevezett 3D-s élelmiszernyomtatási konferencián – írja az agrarszektor.hu. A jövő ”konyhagépében” a kinyomtatott ételek alapanyagai a tintasugaras nyomtatók patronjaihoz hasonló kazettákban kapnak helyet, így a különféle ételek előállításához csak ezeket a kazettákat kell cserélni. Az alapanyagporok akár harminc évig is eltárolhatók, így a gyártók szerint az új technológia véget vethetne az ételpazarlásnak is.
Fotó: 3dfoodprintingconference.com
Többek között pizzákat, édességeket, süteményeket és csokoládékat lehetne így előállítani. Egy cég pedig máris olyan hordozható 3D-s nyomtatót forgalmaz, amely tökéletes alakú gyümölcskaviárt képes formázni. A vállalat a technológia felbukkanását a mikrohullámú sütők egykori megjelenéséhez hasonlította, mivel itt is lényeges, hogy az emberek képesek legyenek elfogadni a nyomtatott ételek térhódítását.
A 3D-s ételnyomtatást eredetileg a Nasa fejlesztette ki asztronauták számára. Mivel az újratölthető alapanyag-tárolók élettartamát harminc évre tervezik, így hosszabb űrutazáshoz is felhasználhatók. Az ételpatronok arra is alkalmassá teszik a rendszert, hogy egyes országok raktárkészleteket halmozzanak fel, és éhínség esetén vegyék igénybe azokat.
Egy másik eszköz lehetővé teszi, hogy tableteken rajzolt formákat is kinyomtathassanak édes zselatinból egy speciális nyomtatófejjel. Szakértők szerint vitaminokat, rostokat, zsírokat és fehérjéket is adagolhatnak az ételekhez, így a megoldás nem csak forradalmi, de egészséges is lehet.
Néhány európai szupermarketben már tesztelik a 3D-s nyomtatóval készült süteményeket. Egyes éttermekben pedig már nyomtatott édességeket is kínálnak – számol be a hu.euronews.com. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >Lengyel kormányfőhelyettes: az EU-Mercosur együttműködési szerződés veszélyezteti a lengyel mezőgazdaságot
Az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >