Jönnek a könnyebb, környezetbarát pezsgősüvegek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 23. 00:01

A pezsgő hazájában, a franciaországi Champagne tartományban környezetbarátabb üvegekre cserélik a pezsgők töltésekor eddig használt palackokat.

Az eddig használt 900 grammos pezsgőspalackok helyett a jövőben 7%-kal könnyebb, 835 grammos üvegeket fognak használni Champagne tartomány pezsgőgyárai – jelentette be a helyi pezsgőgyártók szövetsége.
Az átállás ugyan nem kötelező a gyártókra nézve, de szövetség szerint egy-két éven belül csaknem minden gyárból az új, könnyebb palackokkal rakott kamionok fognak kigördülni.
Az új üvegek nem csak azért környezetbarátabbak, mert a késztésük során kevesebb alapanyagot kell felhasználni, hanem azért is, mert a szállításukkor kevesebb szén-dioxid képződik. A pezsgőgyárak állítása szerint az új palackok elég erősek, elbírják a bennük uralkodó nyomást. Jelentős költségmegtakarítást azonban nem fognak eredményezni a gyáraknak, mivel az előállítási költségük megegyezik a hagyományos modell gyártási költségeivel.
Egyes brit borgyártók már átálltak a világ legkönnyebb borosüvegére, amely a hagyományos 420 grammos palack helyett csupán 300 grammot nyom, de éppen olyan ellenálló a külső hatásokkal szemben, mint a 40%-kal nehezebb hagyományos üvegek. – írja a decanter.com nyomán a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek