Jönnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 18. 11:30

Már nem csak lakáshitelből, hanem személyi kölcsönből is vannak fogyasztóbarát konstrukciók. Az új személyi kölcsönök maximum 7 éves futamidőre vehetőek fel, a bankoknak pedig gyorsan kell dönteniük a folyósításról, amelynek díja és a hitel kamata is maximalizálva van.

 


Bár a személyi kölcsönök piaca a járvány miatt a múlt évben 40 százalékkal zsugorodott, de a háztartások elhalasztott beruházásai, a járvány okozta bizonytalanság után várhatóan emelkedőre kerülő fogyasztás, ami lendületet adhat ennek a piacnak is.

Már több banktól lehet olyan személyi kölcsönt igényelni, amely megfelel a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóbarát minősítéséhez szükséges feltételeknek. A minősítési rendszert a fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára vezette be a jegybank idén januártól. A money.hu szakértői szerint, bár voltak a piacon olyan személyi kölcsönök, amelyek tudják ugyanazt, mint a fogyasztóbarát társaik, de utóbbiak átláthatóbb helyzetet és fokozottabb versenyt hozhatnak ezen a piacon.

Ilyenek a barátságos kölcsönök
A fogyasztóbarát személyi kölcsönök futamideje maximum 7 év lehet.
Végig azonos összegű havi törlesztőrészlettel kell rendelkezniük, végig fix kamatozásúak.
Az igénylés befogadását követően maximum 3 munkanapon belül folyósítania kell a pénzintézetnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket.
A folyósítási díj a teljes hitelösszeg legfeljebb 0,75 százaléka lehet, teljesen online hitelfelvétel esetén pedig nem kérhet folyósítási díjat a bank. Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztendő összeg fél százaléka lehet, ráadásul az 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztésnek ingyenesnek kell lennie.
A kamatfelár a bank által választott referenciaértéket 500 ezer forint alatti hitelösszeg esetén maximum 15 százalékponttal, félmilliósnál nagyobb összegnél pedig legfeljebb 10 százalékponttal haladhatja meg.
A szakportál összefoglalója szerint a jelenleg elérhető fogyasztóbarát személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója 14 százalék alatt marad,
DE VAN 10 SZÁZALÉK KÖRÜLI VAGY ANNÁL ALACSONYABB THM-MEL ELÉRHETŐ KONSTRUKCIÓ IS.
Utóbbinál 1,5 millió forintos hitelösszegnél és 5 éves futamidőnél a havi törlesztőrészlet alig több mint 30 ezer forint lesz. (origo)

Kapcsolódó cikkeink