Jön az olcsó, bárki számára elérhető műhús
A hústermelés és az ezzel járó kibocsátások egyre aggasztóbb méreteket öltenek, ugyanakkor a laboratóriumi hústermelésben potenciális megoldást jelenhet a problémára. Egy friss tanulmány szerint, melyet a Cell Reports Sustainability folyóiratban publikáltak, a laboratóriumi hús előállítása drasztikusan csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását azáltal, hogy az állatok levágása helyett őssejtkultúrákból nyerik az húst.

Eddig az ár volt a probléma
A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem jelentése szerint a termesztett hús akár 96 százalékkal is csökkenthetné a kibocsátást, de jelenleg a fő probléma az ár. A laboratóriumi hús előállítása ugyanis rendkívül költséges, főként a növekedési faktorok nevű speciális összetevők miatt. Egy grammjuk típustól függően néhány száz dollártól akár a milliókig terjed.
A szarvasmarha izomsejtek módosításával végzett kutatások eredményeképpen azonban most sikerült megoldást találni a problémára. A Tufts Egyetem kutatói módosították a szarvasmarha izomsejteket, hogy azok képesek legyenek maguk is fibroblaszt növekedési faktorokat termelni. Ezáltal kikerülték azoknak a külső forrásból történő beszerzését, ami lényegesen csökkentheti a laboratóriumi hús előállításának költségeit.
A tanulmány vezető szerzője, Andrew Stout elmondta, hogy az így módosított izomsejtek egyszerűbbé és gyorsabbá tehetik a hatósági jóváhagyás megszerzését, így a laboratóriumban termesztett húsok könnyebben elérhetővé válhatnak a fogyasztók számára.
Ugyanakkor a szakemberek kiemelték, hogy a génszerkesztésen alapuló hústermesztési megközelítés még nem tökéletes, és vannak bizonyos korlátai. Például a módosított sejtekkel lassabb növekedést tapasztaltak, így további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen a folyamatot.
Kapcsolódó cikkeink
Így lett része a hétköznapoknak a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia (AI) ma már szinte észrevétlenül vált a…
Tovább olvasom >Rengeteg magyar menekül a plázákba a hőség elől – kutatás
A légkondicionáló használatát és a könnyű ruházatot tartják a leghatékonyabb…
Tovább olvasom >Táskás szem és kopár fa – ezek az idei év emoji trendjei
Egy szív, egy nevető arc vagy egy szikra – néha…
Tovább olvasom >További cikkeink
Júliusban a GKI konjunktúra indexe enyhén csökkent
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Megállíthatatlanul drágul a kenyér – és vele együtt minden a pékségből
A kenyér a magyar családok asztalának alapdarabja, mégis egyre kevesebben…
Tovább olvasom >