Jön az olcsó, bárki számára elérhető műhús
A hústermelés és az ezzel járó kibocsátások egyre aggasztóbb méreteket öltenek, ugyanakkor a laboratóriumi hústermelésben potenciális megoldást jelenhet a problémára. Egy friss tanulmány szerint, melyet a Cell Reports Sustainability folyóiratban publikáltak, a laboratóriumi hús előállítása drasztikusan csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását azáltal, hogy az állatok levágása helyett őssejtkultúrákból nyerik az húst.
A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem jelentése szerint a termesztett hús akár 96 százalékkal is csökkenthetné a kibocsátást, de jelenleg a fő probléma az ár. A laboratóriumi hús előállítása ugyanis rendkívül költséges, főként a növekedési faktorok nevű speciális összetevők miatt. Egy grammjuk típustól függően néhány száz dollártól akár a milliókig terjed.
A szarvasmarha izomsejtek módosításával végzett kutatások eredményeképpen azonban most sikerült megoldást találni a problémára. A Tufts Egyetem kutatói módosították a szarvasmarha izomsejteket, hogy azok képesek legyenek maguk is fibroblaszt növekedési faktorokat termelni. Ezáltal kikerülték azoknak a külső forrásból történő beszerzését, ami lényegesen csökkentheti a laboratóriumi hús előállításának költségeit.
A tanulmány vezető szerzője, Andrew Stout elmondta, hogy az így módosított izomsejtek egyszerűbbé és gyorsabbá tehetik a hatósági jóváhagyás megszerzését, így a laboratóriumban termesztett húsok könnyebben elérhetővé válhatnak a fogyasztók számára.
Ugyanakkor a szakemberek kiemelték, hogy a génszerkesztésen alapuló hústermesztési megközelítés még nem tökéletes, és vannak bizonyos korlátai. Például a módosított sejtekkel lassabb növekedést tapasztaltak, így további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen a folyamatot.
Kapcsolódó cikkeink
A magyarok kétharmada szerint változtatni kell az életmódon a klímaváltozás miatt
Egy új, az Európai Beruházási Bank (EBB) által készített felmérés…
Tovább olvasom >Az ESG előnyei lassan körvonalazódnak
Növekszik a januárban hatályba lépett új ESG szabályozás után érdeklődők…
Tovább olvasom >A munkáltatók, akik nem kínálnak hibrid munkát, elveszíthetik a tehetségek kétharmadát
Az International Workplace Group új kutatása szerint azok a vállalatok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >