Jön az olcsó, bárki számára elérhető műhús
A hústermelés és az ezzel járó kibocsátások egyre aggasztóbb méreteket öltenek, ugyanakkor a laboratóriumi hústermelésben potenciális megoldást jelenhet a problémára. Egy friss tanulmány szerint, melyet a Cell Reports Sustainability folyóiratban publikáltak, a laboratóriumi hús előállítása drasztikusan csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását azáltal, hogy az állatok levágása helyett őssejtkultúrákból nyerik az húst.

Eddig az ár volt a probléma
A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem jelentése szerint a termesztett hús akár 96 százalékkal is csökkenthetné a kibocsátást, de jelenleg a fő probléma az ár. A laboratóriumi hús előállítása ugyanis rendkívül költséges, főként a növekedési faktorok nevű speciális összetevők miatt. Egy grammjuk típustól függően néhány száz dollártól akár a milliókig terjed.
A szarvasmarha izomsejtek módosításával végzett kutatások eredményeképpen azonban most sikerült megoldást találni a problémára. A Tufts Egyetem kutatói módosították a szarvasmarha izomsejteket, hogy azok képesek legyenek maguk is fibroblaszt növekedési faktorokat termelni. Ezáltal kikerülték azoknak a külső forrásból történő beszerzését, ami lényegesen csökkentheti a laboratóriumi hús előállításának költségeit.
A tanulmány vezető szerzője, Andrew Stout elmondta, hogy az így módosított izomsejtek egyszerűbbé és gyorsabbá tehetik a hatósági jóváhagyás megszerzését, így a laboratóriumban termesztett húsok könnyebben elérhetővé válhatnak a fogyasztók számára.
Ugyanakkor a szakemberek kiemelték, hogy a génszerkesztésen alapuló hústermesztési megközelítés még nem tökéletes, és vannak bizonyos korlátai. Például a módosított sejtekkel lassabb növekedést tapasztaltak, így további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen a folyamatot.
Kapcsolódó cikkeink
Németországban újra nagyobb a márkatermékek iránti fogyasztói bizalom
Mérséklődött a saját márkás termékek népszerűsége és ma már kevesebb…
Tovább olvasom >K&H: sokan még mindig nem néznek körül a kötelezőknél
Bár a középkorú autósok többsége nyitott a legjobb ajánlatok felkutatására,…
Tovább olvasom >Új vásárlói trendek: influenszerekre és a közösségi médiára támaszkodunk
Nemcsak a közösségi platformoknak jut minden eddiginél nagyobb szerep a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >