Jön az egységes uniós adatvédelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 29. 09:55

Hamarosan mérföldkőhöz érkezhet az adatvédelem uniós szabályozása, hiszen a tervezett új adatvédelmi rendelettel egy egységes adatvédelmi szabályozás jönne létre, így az érintetteket mindenhol ugyanazok a garanciák illetnék meg. Az egységes szabályozás emellett segítené a tisztességes verseny megvalósulását és támogatná a több tagországban működő vállalkozásokat abban, hogy a lehető legtöbbet profitáljanak az Egységes Digitális Piac nyújtotta lehetőségekből. Az egységes szabályrendszer alkalmazása az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa szerint évente mintegy 2,3 milliárd euróval csökkentheti a cégek költségeit.

Az új szabályozás hatására a tagállamokban erősödhetnek az érintettek jogai, szigorodhatnak a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos elvárások, az Európai Bíróság gyakorlatából átemelésre kerülhet a felejtéshez való jog (az ún. „right to be forgotten”), további korlátozások várhatóak a profilalkotással kapcsolatban és a határokon átívelő ügyekben „egyablakos” ügyintézés válhat lehetővé.

Az adatvédelmi bírság felső határa emellett akár 1 millió euróra, vagy cégek esetén az éves árbevétel 2 százalékára is emelkedhet, amely a Magyarországon jelenleg kiszabható maximális bírságot lényegesen meghaladja.

Kapcsolódó cikkeink