Jön a kínai bioélelmiszer
Kínában a jövőben növelni akarják a biotermékek előállítását, nemcsak a belföldi piacra, hanem európai exportra is.
A kínai biotermékek tanúsításával foglalkozó központ
vezetője a nürnbergi Biofach szakvásáron elmondta, hogy az ágazat még
gyerekcipőben jár – a mezőgazdasági termelésnek mindössze 0,2 százalékát adja.
Az igény azonban növekszik – elsősorban a tehetősebb kínaiak körében -, nem
utolsó sorban a sorozatos élelmiszer botrányok miatt. De külföldön is akkora az
érdeklődés, hogy jelenleg a kereslet meghaladja a kínálatot.
A kínai szakember utalt arra, hogy a közeljövőben
egységesíteni, illetve egyszerűsíteni akarják az engedélyeztetési eljárást,
mivel jelenleg mintegy 400 intézménynek van joga a biotermékek tanúsítására, és
sok esetben igen eltérő szabványok alapján dolgoznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >