Jól sikerült a szállodák többségének a szilveszteri évbúcsúztató

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 02. 12:03

Bár a 2011-es esztendőt jócskán megsínylette a szállodaipar, ám a legtöbb helyen tavaly év végén is sikerült kiadni a szobák többségét a szilveszteri hétvégére. A felkapott helyeken lévő szállodákban, hotelekben már december elejére elkeltek a 2-3 napos szilveszteri csomagok.

Az internetes szobafoglalást intéző www.szallas.hu eddigi összesítése szerint az egy évvel korábbihoz képest náluk valamelyest több vendégéjszakát sikerült értékesíteni. Az átlagos magyar szilveszterező 84 ezer forintot költött el foglalásonként a szilveszteri hétvégére, ami 2010-hez képest 4 százalékos növekedés.

Szegényné Nádas Orsolya, a Szallas.hu ügyfélszolgálatának vezetője még szilveszter előtt elmondta a Népszabadságnak: ezúttal is jellemzően a fürdőhelyek voltak a legnépszerűbbek, Hajdúszoboszló volt a legkeresettebb, majd a fővárosi lehetőségek iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A harmadik helyre Eger futott be, megelőzve a korábbi listán dobogós Sopront. A szakember szerint újdonság volt, hogy minden eddiginél korábban, már szeptemberben beérkeztek a szilveszteri szállásfoglalások. Azoknak nem volt könnyű dolguk, akik a szilveszter előtti utolsó héten kezdtek el gondolkozni, hogy hol töltsék az év utolsó napjait, ők jó helyekben már nem reménykedhettek.

A szórás egyébként meglehetősen nagy volt a szállodák foglaltsága között: míg a felkapottnak számító helyeken az utóbbi hetekben jóformán csak mutatóba akadt kiadó szoba, addig a fürdőhely nélküli települések közül több helyen is úgy értesültünk, hogy a mostani szilveszter gyengébbre sikeredett a korábbinál.

A négycsillagos szombathelyi Claudius Hotel igazgatója, Bella Ernő a múlt héten úgy becsülte, hogy az egy évvel korábbihoz képest 10-15 százalékkal csökken a szobafoglaltságuk, így a százszobás hotel szilveszterkor félházzal üzemel. Bella Ernő szerint ez jellemző a környékbeli hotelekre is, a hagyományosnak mondható külföldi vendégek elmaradoztak, míg a hazai vendégek számára a hotelek nem tudják érvényesíteni az áraikban a költségnövekedést.

A szállodaigazgató itt megemlítette az energiahordozók 20-25, illetve az élelmiszerek 10-15 százalékos drágulását. Az idei szezon rengeteg, 10 százaléktól 50-ig terjedő last minute ajánlatát azzal magyarázta Bella Ernő, hogy a gyenge forgalom a legtöbb szállodát egy negatív árversenybe kergette. Még úgy is rákényszerültek, hogy ezekre az ajánlatokra ráfizettek a hotelek. A tavalyi szezonban például a hotelek egy része azzal próbálta karcsúbbá tenni az ajánlatát, hogy a háromnapos elő- és utószilveszter helyett csak kétnapos csomagokat állított össze – persze részben a szilveszter hétvégére csúszása miatt is.

A jó fekvés meghatározza a hotel sikerét: Hoffmann Henrik, a mátraházi Hotel Ózon és a Hotel Residence Balaton igazgatója szerint a nemrég nyitott, télen a közeli sípályáknak is köszönhetően exkluzív mátraházi hotelükben ital- és ételfogyasztás nélkül is ugyanannyit hajlandóak fizetni a vendégek a szilveszteri csomagért, mint a Balaton-parti hotelükben ital- és ételfogyasztással együtt (mindkét hotelükben sikerült egyébként értékesíteni az összes szobát.) Hoffmann Henrik állítja: az energiaköltségek növekedését le tudták faragni azzal, hogy jó szerződést sikerült kötniük a szolgáltatóval – például ők nem devizában fizetnek az energia után, mint jó pár kollégájuk, akik most a forint gyengülése miatt komoly rezsiköltség-emelkedést kénytelenek fizetni.

Ami az idei kilátásokat illeti, komolyan érinti az ágazatot az áfa növekedése, ami által tovább nő a környező országokhoz képest a hazai idegenforgalom adóterhe. Míg Szlovákiában, Ausztriában 10 százalék körül van az ágazat áfaterhe a szakember szerint, addig nálunk a szállodai szolgáltatás áfája 18 százalék, ám az élelmiszerek és az egyéb, az üzemeltetéshez szükséges cikkek áfája 27 százalékra nőtt január elsejével, ami komoly versenyhátrányt okoz.

Bella Ernő szerint az utóbbi években a szilveszteri forgalom egyik fő hajtóereje az üdülési csekk volt – hoteljeikben előfordult, hogy a teljes forgalom 50 százalékát üdülési csekkel fizették ki a szilveszterezők. Tavaly azonban fordulatot tapasztaltak: a csekk ritkábban került elő, miközben az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártya rendszere még nem épült ki.

Hoffmann Henrik ehhez hozzátette: december elején még 30 milliárd forintnyi üdülési csekk volt nálunk forgalomban, így számítani lehetett rá, hogy a szilveszteri vendégéjszakák rendezésére fel fogják használni a csekkeket. (Népszabadság Online, Batka Zoltán)

Kapcsolódó cikkeink