Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő az agráriumban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 11. 11:06

Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő és perspektíva az agráriumban – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Hajdúböszörményben a VI. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa sajtótájékoztatóján.

buza

Nagy István elmondta, hogy augusztus 31-ig az ország 62 mezőgazdasági szakképző középiskolájában pótfelvételit hirdettek meg. Várják a felsőfokú oktatási intézményekbe felvételt nem nyert fiatalokat is technikusi képzésre. Azok számára, akik szakirányú középiskolában végeztek, egy év a képzés, míg az általános gimnáziumokban végzetteknek két év. Azok pedig, akik megszerzik a képesítést és szakirányú felsőfokú intézménybe jelentkeznek, 32 többletpontot szereznek.
Az államtitkár az idei aratásról szólva úgy fogalmazott: a számvetés és hálaadás ideje jött el, hiszen az ország kenyere – 558 ezer hektáron 5,2 millió tonna búza – megtermett. Hozzátette: nagy eltérések vannak azonban a mennyiséget és a minőséget illetően az egyes területeken.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, hogy egymilliárd forint maradt a gazdák zsebében azzal, hogy ingyenessé tették az őstermelői igazolványok kiadását. Elmondta azt is, hogy a jégesőkár enyhítésére 50 milliárd forintig állnak a gazdák megsegítésére, miközben ötmilliárd forint befizetésével kell hozzájárulniuk a kárenyhítési alapba.
Az ősszel esedékes kamarai választásokról szólva az országos elnök elmondta: eddig a MOSZ – Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége – és a Magosz – Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége – jelentkezett be jelöltállítási listával.
Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hajdúsági Expo agrárfórumán kifejtette: a vidékfejlesztési program pályázatai gyorsítópályán vannak, hiszen a kormány meghozta a döntéseket a legfontosabb területeken. Megjegyezte, hogy több az igény, mint a rendelkezésre álló keretösszeg. Az 1300 milliárd forintos összegből 670 milliárd forintról született eddig döntés. A keret több mint felét beruházásra költötték.
Elmondta azt is, hogy az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program eredetileg 40 milliárd forintos keretösszegét 68 milliárdra emelték júniusban, a beérkezett 4400 kérelemből 3900 pályázat nyert. A tejágazatban 506 nyertes pályázat volt, 56 milliárd forint megítélt támogatással – részletezte Kis Miklós Zsolt. Hozzátette, hogy a nyár végére az összes pályázatban megszületik a döntés.
Az expo keretében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Juh és Kecske Terméktanács az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése, valamint a magasabb jövedelem elérése érdekében. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink