Jól, jókor, jó helyen
Az alapvetően élelmiszer-házhozszállítással foglalkozó vállalkozás kreatívan bővíti portfólióját, ezzel lökést ad egy, a hazai piacon nagyon nehezen induló vendéglátóipari szolgáltatásfajtának: ez a Kifli Bisztró, a sokat ígérő, nagyon 21. századi, komplex gasztrós projekt!
Szerző: Ipacs Tamás
Bő három éve írtunk arról, hogy az Amazon és a hasonló nagy nevek beszállása a készétel-kiszállítási üzletbe komoly nehézségeket okozhat az erre a területre specializálódott éttermeknek, vállalkozásoknak, és alig kevesebbet az akkor még növekvőben lévő, otthoni főzésre különféle feldolgozottsági fokú alapanyagokat kiszállító „meal kit” szegmensnek. Persze elsősorban a tengerentúlra gondoltunk, el sem képzelve, hogy e téma nem sokkal később itthon is előkerül, pedig most a hazai piac is valami hasonló jellegű fejlődés tanúja lehet – a saját léptékeink szerint persze.
Az új évtized elejére hullámvölgybe került meal kit koncepciónak a vírushelyzet nemhogy mentőövet, de inkább óriási lökést adott a világban, nálunk mégsem igazán sikerült az éttermi ételkiszállításban helyet találni neki. Érdekes módon inkább néhány magasabban pozicionált étterem próbálkozott az ötlettel – csak ők tudják, milyen eredménnyel.

A Kifli adja a kereskedelmi infrastruktúrát, az éttermi oldal a márkanevet és a komoly technológiai hátteret
A gordiuszi csomót egy élelmiszer-házhozszállítással foglalkozó cég, a gyorsan fejlődő Kifli.hu vágta el. A vállalkozás a hazai vendéglátós szakma két ismert budapesti szereplőjét, a Zsidai csoportot és a Meatology éttermet a projektbe bevonva kialakította Kifli Bisztró elnevezésű szolgáltatását. A Kifli illetékesei elmondták, hogy a két érintettel az egyeztetések tavaly óta folytak; náluk megvolt a koncepcióhoz kellő nagyon komoly technológiai háttér, valamint az együttműködés elindításához szükséges egyéb befektetések anyagi alapja. Fontos volt az operációs feltételek megléte is, hiszen heti több beszállításra van szükség ahhoz, hogy a minőség és a kínálat szinten tartható legyen.
Mindez azt (is) sejteti, hogy a meal kit gondolatát korábban elutasító, ám éttermeinek az erre is alkalmas szellemkonyhai hátteret a közelmúltban kiépítő Zsidai csoport, valamint a szuvidált termékek értékesítésével „nagyban” is foglalkozó Meatology egy ideig nem kap konkurenciát.
A Kifli az éttermi ízeket kívánja visszaadni a megrendelőnek: a sokkoló hűtés az alapja annak, hogy az ízeket az ételekbe „zárják”, és a fogások több napig elálljanak a hűtőben. A kínálatban sok a húsétel, de van előétel és desszert is. Megjelenik a magyaros, az olaszos, az ázsiai konyha, valamint az olyan amerikai klasszikusok, mint a steak és a pulled beef.
– Mindenképpen szeretnénk bővülni – mondta el kérdésünkre Szabó Réka, értékesítési igazgató –, elsőként nemzetközi ízek érkeznek pluszban a kínálatba. A szállítási területünknek, az éttermi minőségnek, a kisebb ökológiai lábnyomnak és az árazásnak köszönhetően lehetőséget látunk a vírushelyzet utáni szolgáltatásban is. A budapesti neves éttermek és a jól ismert ételszállító cégek nem minden településre szállítanak ki, ahová a Kifli autói viszont eljutnak. Az árképzésnél partnereinkkel odafigyelünk arra, hogy az étterminél mérsékeltebb árakon legyenek elérhetőek az ételek, és tudni kell, hogy ebben a koncepcióban kétszemélyes adagokról van szó.
Amit a Kifli Bisztró nyújt, az sokban különbözik az éttermi ételkiszállítástól: határideje az ígértek szerint az „akár 4 óra”, az utolsó simításokat a megrendelő otthon végzi el a fogáson, viszont ezt a kiszállítás után 2-3 nappal is megteheti. Nem ajánlják mellé az étterem „saját” borát, sörét vagy a merchandising kiegészítőket – igaz, ezek a módszerek a most kiszállításra dolgozó hazai vendéglátósok jelentős hányadára amúgy sem jellemzőek.
Lapjainkon elemeztük már: a meal kites értékesítést illetően a gasztronómiai nagyhatalmak szakértői sem tudják megmondani, miért szöknek az egyik étterem eladásai az egekbe, a másik forgalma meg miért nő mindössze néhány százalékkal. A vázolt „felállásban” és jó árpozicionálással viszont mi készek vagyunk borítékolni a sikert, annál is inkább, hogy a projektnek egyelőre el sem tudjuk képzelni potenciális konkurenciáját. //
Kapcsolódó cikkeink
Mesterséges intelligenciával növeli nyereségét a Kifli.hu anyacége
A mesterséges intelligencia (AI) nem csak a jövő, hanem egy…
Tovább olvasom >Megérkezett a spárga a Kifli.hu-ra – egyre többen keresik a szezonális, hazai zöldségeket
A Kifli.hu tavaszi kínálata újabb különlegességgel bővült: áprilistól június közepéig…
Tovább olvasom >Kedvencek újraalkotva – laktóz nélkül
Az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek indult a laktózmentes termékek piaca,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >