Jól indult az év a svájci óragyártóknak

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 24. 11:00

Januárban 9,4 százalékkal 1 milliárd 786 millió frankra nőtt a svájci óraexport az egy évvel korábbihoz képest, és az első hónapban ismét az Egyesült Államok lett a svájci órák legfontosabb piaca a svájci óraipari szövetség (FHS) honlapján szereplő adatok szerint.

A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy az 500 franknál drágább órák kivitele erőteljesen nőtt, darabszámban és értékben is, míg e küszöbérték alatt visszaesését mértek az exportban, különösen a 200 franknál olcsóbb óráknál.
Januárban 15,2 százalékkal nőtt, 205,9 millió frankra ugrott a svájci órakivitel az Egyesült Államokba, decemberben még – egy hónapra – Kína volt a listavezető, januárban azonban az ázsiai ország már csak a harmadik legfontosabb felvevőpiac volt.
A 2010 óta tavaly szeptemberig folyamatosan Hongkongba exportáltak a legnagyobb értékben a svájci óragyártók. A tüntetések hatására azonban szeptemberben elvesztette listavezető helyét Hongkong, amely decemberben már csak a harmadik legfontosabb exportpiacnak számított, januárban azonban ismét a második helyen állt 183,9 millió frankkal, éves 25 százalékos csökkenéssel.
Svájc tavaly 21 milliárd 681 millió frank értékben exportált órákat, 2,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink