Jól indult az aratás
Jól indult az idei aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az árpa betakarítása félidejénél tart, s az átlagtermés jobb a közepesnél – közölte Rácz Imre, a térségi agrárkamara elnöke a térségi önkormányzati közgyűlés keddi nyíregyházi tanácskozásán, ahol a szervezet munkájáról hallgattak meg tájékoztatást a testület tagjai.
A kamarai vezető elmondta, hogy a Nyírségben több mint 48 ezer hektár gabonaféle vár betakarításra.
A gazdálkodók árpából 929 hektárt vetettek, amelynek felét már learatták. Az eddigi átlagtermés hektáronként 4 tonna, ami jobb a közepesnél.
Őszi búzából 27,5 ezer hektár az elvetett terület, rozsból 3 ezer hektár, tritikáléból 12,7 ezer hektár, míg zabból 4,3 ezer hektár.
Rácz Imre az MTI-nek elmondta, ha nem lesz viharos időjárás, ami ledöntheti a kalászosokat, akkor a tavalyinál valamivel jobb termést várnak.
A legnagyobb vetésterület az idén is a kukorica Szabolcsban, 108 ezer hektár. Továbbá silónak 4 ezer 135 hektár, vetőmagnak pedig 270 hektár kukoricát vetettek a gazdálkodók.
A szabolcsi térség megőrizte országos vezető helyét a dohányültetvényeknél, 3 ezer 694 hektárra ültettek ki palántákat.
Az agrárkamara elnöke az MTI-nek kitért a meggyértékesítési nehézségekre: a kezdeti 40-60 forintos alacsony ár a lengyel és a román exportlehetőségek eredményeként kilogrammonként 100 forint körülire emelkedett. Sőt a romániai felvásárlók már 120 forintot is kínálnak kilóként a gyümölcsért.
Emellett árnövelő hatása van annak is, hogy az eredetileg becsült 65 ezer tonnás országos meggytermésnél várhatóan kevesebb, 50 ezer tonnányi lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Az ország kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >