Jól indult az aratás

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 01. 11:22

Jól indult az idei aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az árpa betakarítása félidejénél tart, s az átlagtermés jobb a közepesnél – közölte Rácz Imre, a térségi agrárkamara elnöke a térségi önkormányzati közgyűlés keddi nyíregyházi tanácskozásán, ahol a szervezet munkájáról hallgattak meg tájékoztatást a testület tagjai.

buza

A kamarai vezető elmondta, hogy a Nyírségben több mint 48 ezer hektár gabonaféle vár betakarításra.
A gazdálkodók árpából 929 hektárt vetettek, amelynek felét már learatták. Az eddigi átlagtermés hektáronként 4 tonna, ami jobb a közepesnél.

Őszi búzából 27,5 ezer hektár az elvetett terület, rozsból 3 ezer hektár, tritikáléból 12,7 ezer hektár, míg zabból 4,3 ezer hektár.

Rácz Imre az MTI-nek elmondta, ha nem lesz viharos időjárás, ami ledöntheti a kalászosokat, akkor a tavalyinál valamivel jobb termést várnak.

A legnagyobb vetésterület az idén is a kukorica Szabolcsban, 108 ezer hektár. Továbbá silónak 4 ezer 135 hektár, vetőmagnak pedig 270 hektár kukoricát vetettek a gazdálkodók.

A szabolcsi térség megőrizte országos vezető helyét a dohányültetvényeknél, 3 ezer 694 hektárra ültettek ki palántákat.

Az agrárkamara elnöke az MTI-nek kitért a meggyértékesítési nehézségekre: a kezdeti 40-60 forintos alacsony ár a lengyel és a román exportlehetőségek eredményeként kilogrammonként 100 forint körülire emelkedett. Sőt a romániai felvásárlók már 120 forintot is kínálnak kilóként a gyümölcsért.
Emellett árnövelő hatása van annak is, hogy az eredetileg becsült 65 ezer tonnás országos meggytermésnél várhatóan kevesebb, 50 ezer tonnányi lesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink