Jól hasít a magyar tejexport
A termelők örülnek, jó ára van a tejnek, különösen a külpiacokon – írja az agrarszektor.hu. Az elmúlt fél évben Romániába szállítottuk ki a legtöbb teljes nyerstejet, és végre dobozos tejből is többet exportáltunk, mint amennyi belépet az országba.
A KSH adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 91,44 forint/kilogramm volt 2018 augusztusában, kiviteli ára pedig 103,77 forint/kilogramm. A nyerstej kivitele 24-szerese volt a behozatalnak. A nyerstej exportjának 86 százalékát a teljes, 14 százalékát a fölözött tej tette ki. Legfőbb exportpiacunk Románia, a teljes nyerstej 39 százaléka ide irányult. Fontos célpiacok még Horvátország (16%), Olaszország (14%), Szlovénia (7%), Szlovákia (6%). A fölözött nyerstej 31 százalékát Lengyelországba, 21 százalékát Hollandiába, 12 százalékát Németországba, 9-9 százalékát Horvátországba és Szerbiába szállítottuk.
A dobozos tej kivitele 1,1-szerese volt a behozatal-nak. Az import 15 százalékkal csökkent, míg az export 10 százalékkal nőtt 2018 első fél évében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
A sajt és túró behozatala 2018 első hat hónapjában 1,9-szerese volt a kivitelnek. Az import fele Németországból, ötöde Lengyelországból, 7 százaléka Hollandiából származott. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Tejtermelés és feldolgozás: az Európai Uniótól a magyar trappistáig
Az Európai Unió tejtermelése 2023-ban elérte a 160,8 millió tonnát,…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >